INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

mkoe

kata

adózás

kisadózó

gazdaság

Reagált a kormány a kata szigorításáról szóló hírekre

Reagált a kormány a kata szigorításáról szóló hírekre

Infostart

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) birtokába került egy munkaanyag, amelyben a kata szigorítására vonatkozó tervek szerepelnek.

Eszerint a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből a jelenlegi 2 helyett 4 feltételt kellene teljesíteni, valamint például megszigorítanák azt is, hogy milyen összegű és milyen cégeknek kiadott számlák mellett lehetne választani ezt a kedvezményes adózási módot.

A kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását - közölte a fentiekkel kapcsolatban Pénzügyminisztérium csütörtökön. A közlemény szerint az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok hívták fel a kormány figyelmét a katát érintő visszaélésekre, ezért a tisztességes vállalkozók védelme érdekében

az adóhivatal fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

A Pénzügyminisztérium a közleményben felidézte, a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse.

Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is - írja a szaktárca.

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni - hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018