INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

vállalkozás

nav

belügyminisztérium

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálati bejárata a IX. kerület Vaskapu utca 33-35-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Januártól megszűnik az egyéni vállalkozói igazolvány

Infostart

Jövő júliustól az egyéni vállalkozói tevékenységekkel kapcsolatos nyilvántartás vezetése, a változások kezelése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerül, így személyes ügyintésre is a legközelebbi adóhivatalba kell menni, és nem a kormányablakba.

Januártól megszűnik az egyéni vállalkozói igazolvány, a még forgalomban lévő papírok pedig automatikusan hatályukat vesztik - derül ki a fővárosi és megyei kormányhivatalok működését egyszerűsítő, múlt héten megszavazott törvényből. A Világgazdaság cikke szerint

Magyarországon 534 279-en szerepelnek az egyéni vállalkozói adatbázisban, míg érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal 50 560-an rendelkeznek.

Mivel 2010 óta nem kötelező az igazolvány kiváltása, egyre kevesebben igényelték azt. Eddig a költségvetés állta a kitöltetlen igazolványok előállítási költségeit, legutóbb ez darabonként bruttó 369 forint volt.

A törvény szerint a jövőben az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos feladatok közül az egyéni vállalkozói nyilvántartás vezetése, a bejelentés fogadása és a változások átvezetése a nyilvántartáson átkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatai közé a Belügyminisztériumtól. Ennek értelmében az egyéni vállalkozók nyilvántartási rendszerének a vezetése csak 2020 június június 30-ig lesz a Belügyminisztérium feladata.

Július 1-től a személyes ügyintézésre is a legközelebbi adóhivatali kirendeltségben lesz lehetőség az eddigi kormányablakos megoldás helyett.

A hatósági ellenőrzési feladatok a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál maradnak.

A BM adatai szerint a legtöbb igazolványt 2017-ben váltották ki, amikor 2015-höz képest több mint a 4,5-szeresére ugrott a kártyát kiváltók száma.

Nyitókép: Róka László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018