INFORÁDIÓ 
2019. december 7. szombat
Ambrus

sertéshús

jelölés

vámos györgy

A Budapesti Kormányhivatal munkatársai bemutató fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeznek egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.

Visszaüthet a magyar sertéshúsra a kötelezően előírt új jelölési forma

InfoRádió

Január 15-től jelölni kell, honnan származnak a frisshús-pultokban kínált sertéshúsok. A 200 négyzetméternél kisebb üzletekben szövegesen, az ennél nagyobbakban zászlókkal kell feltüntetni, melyik országból érkezett az áru. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, ez a tájékoztatási forma nem biztos, hogy csak a magyar sertéshúsnak kedvez.

Vámos György szerint zavaróan hathat a vásárlókra, hogy csak bizonyos boltokban lesznek láthatók az említett zászlós megjelölések, ráadásul szerinte olyanok is lesznek, akik nem ismerik föl, így nem derül ki számukra a termék száramzási országa, vagyis a gyakorlatban

zökkenőket fog okozni ez az általános megoldás, amit az Országos Kereskedelmi Szövetség nem is támogatott.

A főtitkár hangsúlyozta, helyesnek tartja a kormány azon célját, amelyen hosszú ideje dolgoznak is, hogy a magyar termékeknek, amennyire az uniós szabályok engedik, reklámlehetőséget biztosítsanak. Ugyanakkor a gyakorlati végrehajtást illetően jó néhány kérdés felvetődött a jelenlegi rendelet előkészítése során. Vajon ha nincs magyar sertéshús a pultban, akkor is föl kell-e tüntetni a származási helyeket? Hiszen a zászlós jelölés igencsak feltűnő, szemben a szöveges felirattal, amit nem biztos, hogy elolvas a vásárló, előbbi azonban fel fog tűnni – magyarázta Vámos György

A szakember abban viszont egyetértett, az, hogy a kínált hús korábbi fagyasztására vonatkozó tájékoztatást is kötelező lesz föltüntetni január 15-től, az minden kétséget kizáróan egy

hasznos információ, és a vásárlókat védi,

hiszen mint fogalmazott, egy húsféleséget, amit korábban lefagyasztottak, majd felengedetek és így kerül a pultba, azt otthon már nem szabad ismételten lefagyasztani.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Sertéshús jelölése – Vámos György, Országos Kereskedelmi Szövetség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018