eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Szakértők: egyelőre nem látszik a lakásárak növekedésének vége

Országosan is erős a lakásárak emelkedése, Budapesten pedig ennek még nagyobb a mértéke, bár egy átlagos háztartás, átlagos hitellel egy átlagos lakást még meg tud venni, úgy tűnik azonban, hogy ezzel kapcsolatban elértük a határt – állapították meg a szakemberek a Portfolio Property Investment Forumon.

Banai Ádám, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy országos szinten továbbra is dinamikus a lakásárak növekedése hazánkban, ugyanakkor erős heterogenitás figyelhető meg a piacon – írja a Portfolio. Budapest elválik az ország többi részétől a drágulást illetően. A szakember szerint

egyelőre nem látszik a lakásárak növekedésének vége Magyarországon.

A szakember arra is kitért, hogy Budapesten valóban magasak az árak, bár egy átlagos háztartás, átlagos hitellel egy átlagos lakást még meg tud venni, ezzel kapcsolatban azonban elértük a határt. Egyre több olyan vásárlás valósul meg, ami mögött hitel van, hiszen egyrészt alacsonyak a kamatok, másrészt az MNB fogyasztóbarát hitele is egyre népszerűbb.

Doron Dymschiz, a Duna House Holding Nyrt. társ-vezérigazgatója a 27 százalékra visszaemelkedő áfával kapcsolatban kifejtette, hogy összességében örülnek a legújabb szabályozásnak, ami az építések határidejét kitolta. A fejlesztők számára megnyugtató a 2023-as dátum. Nehézség lehet ugyanakkor, hogy a lakosság miként fogadja majd az emelkedő árakat. A tipikus vevő várakozás státuszba lép, de előbb utóbb visszatérnek majd a piacra.

A szakember szerint még most is a legtöbb vevő készpénzzel vásárol, vagyis jelentős pénz van a vásárlók zsebében, hogy ezeket az árakat is ki tudják majd kifizetni. Véleménye szerint mivel a 2019-es dátum már nem kötött, így

biztosan lesznek csúszások a projektekben.

Banai Ádám szerint az új rendelkezés megoldotta azt a problémát, amit a kiszámíthatatlanság jelenti a piacon. Fontos azonban, hogy mi lesz a jövőben a lakásépítésekkel, egyelőre a rövid távú kockázatok kerültek ki a rendszerből – tette hozzá.

Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a hazai lakáspiac, ha nem lett volna a válság, akkor is ott tartana, ahol most. A szakember szerint átfognak csúszni projektek 2020-ra, az új, építési engedéllyel rendelkező projektek pedig el fognak indulni.

A most még építési engedéllyel nem rendelkező beruházásokat már 27 százalékos áfával kell kalkulálni

– hívta fel a figyelmet.

Kiss Ákos, a Property Market lakóingatlan értékesítési igazgatója, szintén egyetértett azzal, hogy a piac heterogenitása szembeötlő, és Budapesten, valamint Közép-Magyarországon fejsúlyos az új lakások piaca. A szakember szintén kitért arra, hogy a befektetők aránya erősen növekedett, miközben például az elsőlakás-vásárlók aránya redukálódott. Az áfaszabály-változásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a meglévő fejlesztéseknél kiiktatta a bizonytalanságot, ráadásul a vevők is megnyugodtak.

Szerinte ugyanakkor

hármas tagozódás alakulhat ki a piacon a projektek között, a most épülők, az építési engedéllyel rendelkezők és a 27 százalékkal fejlesztők.

Az építtetők jó része azt a stratégiát követi, hogy megpróbálják zárni a mostani projektjüket, a maradékkal pedig kivárnak, és majd megpróbálják rávenni a sokáig nettó megtakarító háztartásokat, hogy a magasabb árak mellett is vásároljanak.

Nagy Gergely, az OTP Csoport Budapesti Régió ügyvezető igazgató-helyettese beszélt arról, hogy a bank egy kicsit külső, de nagyon fontos külső szereplő az új lakások piacán. Nagyon kevés olyan projekt van, ahol nincs banki finanszírozás. A szakember szerint, nagyon rossz helyzetet jelentene, ha a használt vagy az új lakások piacán nagy áresésre kerülne sor, bár úgy látja, semmi nem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek. Egy ilyen környezetben pedig komfortosan tudnak finanszírozni.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×