eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Párbeszéd a gazdaságról: átalakul a bankok üzleti modellje

A pénzügyi közvetítők jövőbeli szerepe és átalakulása volt a témája az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinjának legújabb adásában, amelynek Bilibók Botond, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója, valamint Fáykiss Péter és Gabler Gergely, a Magyar Nemzeti Bank igazgatói voltak a vendégei.

Bilibók Botond, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója azt mondta: a változások már évek óta egyértelműek. A szakértő szerint mindenki használ internetbankot, sőt most már a mobilalkalmazást is, mely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek minden ügyletet egy kattintással elintézhessenek.

„Bankok ünnepelték a századik fiókjuk megnyitását, én tavaly azt mondtam a kollégáimnak,

azt várom, hogy mikor fogják ünnepelni, hogy bezárták a fiókjaikat”

– mondta a vezérigazgató.

Egyelőre az internetbankok abba az irányba mennek, hogy minél egyszerűbbek, érthetőbbek és olcsóbbak legyenek, és nincs még szó arról, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak ezen a csatornán – emelte ki Bilibók Botond, aki szerint a fintech cégek elkezdtek ezen dolgozni, de nem volt kellő számú ügyfelük a sikerhez.

Ha a bankok segítségül tudják hívni a startup-világ szellemi potenciálját, szolgáltatásokat is nyújthatnak az internetbankokon keresztül.

Fáykiss Péter MNB-igazgató úgy vélte, hogy a változás hasonló mértékű lesz, mint az internet elterjedése, az igazgató azonban óvatosabban fogalmazott a bankok jövőbeli szerepét illetően.

„Volt egy időszak, amikor nagyon szépen lehetett látni a fiókok számának csökkenését, de az elmúlt néhány évben ez a folyamat megállt, nemcsak nálunk, hanem sok más nyugat-európai vagy akár ázsiai országban is" - mondta a jegybanki igazgató, és szerinte

a pénzügyi rendszerben egyre inkább a hibrid megoldások kezdenek kialakulni: az online szolgáltatások mellett sok esetben szükség van a személyes találkozóra.

Az digitalizált ügyintézésről ismert Észtországban is azonosítottak három olyan területet, amelyet kizárólag személyesen lehet intézni: ilyen a házasság, a válás és a jelzálog – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Gabler Gergely MNB-igazgató szerint is lesznek olyan területek, amelyekben a bankoknak továbbra is jelentős lesz a szerepük.

„Lehet, hogy megmarad a fiókhálózatnak egy bizonyos része, de előbb-utóbb muszáj lesz leépíteni, egyszerűen a költségek miatt is” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint az IT-beruházás és -üzemeltetés olyan költségelemmé nőtte ki magát, amely 10-20 éve még nem jelentkezett.

„Az adat az új olaj, szokták mondani”

– tette hozzá. A bankok jelenleg nem állnak jól az adatgyűjtésben, hogy megközelítsék a Facebook vagy a Google szintjét, így – az MNB-igazgató szerint – olyan újragondolt infastruktúrát kell üzemeltetniük, amely megváltoztatja a működési és üzleti modelljüket.

A témáról bővebben hallhatnak szerda este 7 órától az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×