eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Végleg legyőzte egy magyar feltaláló az adidast - de mire megy vele?

Több mint 60 milliót kell fizetnie a sportszergyártónak az irányítósávos futballcipő ötletének ellopása miatt.

Oroszi László feltaláló ügyében a Kúria - a mindkét fél kérelmére indított felülvizsgálati eljárásban - megerősítette a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely 60,5 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest, az adidas Budapest Kft.-t. A per egy irányítósávos futballcipő szabadalmával kapcsolatban indult.

  • A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, amelyek javítanak a találati pontosságon, segítik a játékost a labda jobb irányításában.
  • A cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, kértek belőle példányokat is, majd 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt.
  • A megoldást Oroszi László 1996-ban szabadalmaztatta Magyarországon, sőt egész Európában, ám utóbbi eljárás során „az őt képviselő szakember helyrehozhatatlan műhibát vétett”, így a találmány nemzetközi védelme kútba esett.
  • Ahogy az ügyet 2005-ben felkaroló szabadalmi ügyvivő, Lantos Mihály fogalmazott: „Egy olyan szabadalmat jegyeztek be Európára, ami épp a cipő legfontosabb kialakítását nem védte."

400 millió helyett 60,5 - mínusz a perköltség nagy része

Oroszi László az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért 494 063 656 forint gazdagodás visszatérítésére kérte kötelezni az adidast. "A jogerős ítélet 60 473 237 forint és kamatai megfizetésére kötelezte az alperest, ezt meghaladóan a keresetet elutasította" - tájékoztatta a Kúria sajtótitkársága csütörtökön.

A Kúria szerint az adidas által "a bitorlással érintett időszakra vonatkozóan szolgáltatott adatok a visszatérítendő gazdagodás számítása alapjául elfogadhatók", ebből a jogerős ítélet helytállóan határozta meg a marasztalási összeget. Márkaérték-növekedés címén azonban "további gazdagodás elvonására (...) nincs reális lehetőség" - tették hozzá.

  • Oroszi László 2002-ben indított pert az adidas ellen a szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól.
  • 2012-ben jogerősen megállapították, hogy az adidas Predator Precision és az adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek.

Mivel a tárgyalást évekre felfüggesztették, és a jogalap kérdése is többször megjárta a Kúriát, Oroszi László az anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő.

A bíróság korábbi határozata szerint 70%-ban Oroszinak kell viselnie a perköltséget. Ezt ugyan beleszámíthatja a kapott összegbe, de a maradékot jórészt így is elviszik majd azok a régi kölcsönök, amiket még a barátaitól, ismerőseitől vett fel a kilencvenes évek végén - hogy megvalósítsa álmát, és Magyarországon gyártsák a világ legjobb futballcipőjét - írta korábban az Index.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×