eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Roaming - Lefülelik a visszaéléseket

A visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására új javaslatot dolgoz ki az Európai Bizottság.

Jövő év júniusától megszűnnek az uniós tagországok közötti roamingdíjak, így az országhatárokat átlépő mobilhasználat esetén a díjak nem haladhatják meg a belföldi mobilhívások díjait. Az eltérő belföldi díjak azonban lehetőséget adhatnak a visszaélésszerű roamingolásra, ennek megakadályozására dolgoz ki új javaslatokat az Európai Bizottság (EB).

Az Európai Parlament 2015 októberében fogadta el az egységes távközlési piacról szóló rendeletet, amely alapján a roamingdíjak 2017. június 15-ét követően megszűnnek. A rendelet elfogadásakor a bizottság arra kapott felkérést, hogy olyan intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek megakadályozzák a visszaélésszerű barangolást, vagyis az olyan roaminghasználatot, amely nem az időnkénti utazásokhoz kapcsolódik. A teljes roamingdíj-mentesség alapvetően a külföldön időszakos jelleggel tartózkodók - turisták, üzleti utazók, diákok - érdekét szolgálja, a folyamatos nemzetközi roaming után viszont továbbra is lehet pénzt kérni.

Az EB először az idén szeptember 5-én tette közzé a roaming méltányos használatára vonatkozó javaslatát, amelyet azonban a heves bírálatok miatt néhány nap múlva visszavont. A javaslat értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente mindössze 90 napig telefonálhattak volna a hazai feltételekkel megegyezően, küldhettek volna sms-t és használhatták volna az adatkeretüket az Európai Unió területén. A roamingdíjak fizetése alól legfeljebb háromszor, egymást követő 30 napos időszakra lehetett volna mentesülni.

A tervezet bejelentése után néhány nappal, szeptember 9-én az Európai Bizottság egyik szóvivője bejelentette, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, az uniós polgárok véleményét meghallgatva, arra utasította a bizottság illetékes munkacsoportját, hogy vonja vissza a szöveget, és kezdjen egy új javaslat kidolgozásába.

A szóvivő arra vonatkozóan nem árult el részleteket, mit kifogásolt az elnök.

A tervezet bejelentését követő bírálatok szerint viszont az uniós bizottság nem tett eleget a roamingdíjak eltörlésére vonatkozó ígéretének. Egyes vélemények szerint a javaslat inkább a mobilszolgáltatók további gazdasági érdekeit szolgálta volna azzal, hogy mindössze évi 90 napra írta volna elő a díjak kötelező eltörlését.

Iparági szakértők várakozása szerint a kidolgozandó új javaslat feltehetően a fogyasztók számára előnyösebb feltételeket fogalmaz majd meg.

Az Európai Bizottság erőfeszítéseinek köszönhetően a roamingdíjak folyamatosan és jelentősen csökkentek az elmúlt években. A 2015-ben elfogadott rendelet alapján legutóbb 2016. április 30-án csökkentek a díjak, jelenleg a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók. Ezek a díjak 2017. június 15-ig lesznek érvényben, azután pedig megszűnnek.

Az elfogadott jogszabályok annyi lehetőséget adnak a szolgáltatóknak, hogy ha bizonyítani tudják, hogy a roamingdíjak megszűnésével kapcsolatos költségeket nem tudják fedezni, és emiatt kénytelenek lennének a belföldi tarifákat emelni, akkor a nemzeti hírközlési hatóság a kivételes körülményekre tekintettel engedélyezhet minimális felárat a költségek fedezésére. Ha pedig a szolgáltatók visszaélést tapasztalnak a roaming-használattal, akkor egy bizonyos forgalom felett továbbra is felszámíthatnak majd barangolási díjat, amely azonban nem lehet magasabb a jelenlegi roamingdíjaknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×