eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fogyasztói panaszok: bíróság elé citálják az OTP-t

Keresetet nyújtott be az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület az OTP Bank ellen, mert álláspontja szerint a pénzintézet egyoldalú szerződésmódosításai tisztességtelenek és súlyos helyzetbe hozzák a fogyasztókat. A pénzintézet vezető jogtanácsosa úgy véli: az OTP eljárása nem sért semmilyen jogszabályt.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádióban azt mondta: több olyan fogyasztói panasz érkezett hozzájuk, miszerint egyes hitelintézetek egyoldalúan, a fogyasztók számára kedvezőtlenül módosítják a hitelszerződéseket.

Szerintünk például az OTP tisztességtelenül jár el, amikor szubjektív megítélés alá eső okokra hivatkozva - mint amilyen a lakossági hitelek kockázati tényezőinek alakulása vagy a hitelvezetési költségek megváltozása - egyoldalúan módosítja a hitelszerződéseket - jelentette ki Szép Gábor.

Hozzátette: a hitelintézeti törvény lehetővé teszi a hitelintézetek számára, hogy egyoldalúan, akár a fogyasztók hátrányára módosítsák a szerződéseket, de csak akkor, ha a pénzügyi intézmény számára meghatározott feltételek és körülmények esetére egyértelműen lehetővé teszi a jogszabály.

A kereset benyújtásáról Szép Gábor azt mondta: úgy gondolják, hogy a jogalkotói szándék nem eléggé eltökélt a probléma rendezése érdekében. Az OTP azért került a szervezet célkeresztjébe, mert a legnagyobb hitelintézetként az általuk kifogásolt gyakorlatot folytatja, és az egyesület megkeresésére azt válaszolta: eljárása megfelel a jogszabályoknak, és nem is kíván változtatni azon.

Érkeztek panaszok a K&H ellen is, a bank válaszát még várjuk. Ebben az esetben még súlyosabbak a kifogások, a 100 ezer forintos végtörlesztési díj bevezetését például elfogadhatatlannak tartjunk - fűzte hozzá az egyesület szóvivője.

Az OTP szerint minden rendben

A hitelintézeti törvény alapján jár el az OTP Bank, amikor módosít egyes szerződési feltételeket - mondta a bank vezető jogtanácsosa az InfoRádiónak.

Korba Szabolcs hangsúlyozta: a hitelintézeti törvény egyértelműen felhatalmazza a bankokat arra, hogy a szerződési feltételeket, kamatokat, díjakat változtassák a piaci feltételek módosulásának megfelelően; ha a bank él ezzel a jogával, az nem lehet jogellenes.

A szerződés módosítás hatályba lépése előtt legalább egyébként 15 nappal tájékoztatni kell erről az ügyfeleket - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×