eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Bemutatják a 186. őszi müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest ez évi hivatalos emblémájával díszített korsót 2019. augusztus 29-én. A szeptember 21. és október 6. között megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Az Oktoberfest sem a régi már

Sokkal csendesebb, kevesebben is vannak, mint a járvány előtt, de persze biztonságosabb is.

Visszaesett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, de a bűncselekmények száma is csökkent a világhírű sörfesztivál félidős mérlege szerint.

Az október 3-ig tartó rendezvény első nyolc napján hárommillió vendéget regisztráltak, ami a legutóbbi, 2019-es Oktoberfesthez viszonyítva háromszázezeres elmaradás.

A visszaesés elsősorban az évszakhoz képest szokatlanul hideg időjárásnak tulajdonítható a fesztivál vezetősége szerint. Az előrejelzések sem kedvezőek, egész héten esős idő várható 15 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel.

Ezért a Terézia-réten (Theresienwiese) sorakozó sörsátrak között felállított fagylaltosstandoknál kivételesen

forralt bor

is kapható - írta a tz című müncheni lap, amely szerint az ital illata karácsonyi hangulatot kölcsönöz az Oktoberfestnek.

Az idén nemcsak kisebb a tömeg, hanem a rendőrség félidős kimutatása szerint a légkör is békésebb. Eddig 923 alkalommal riasztották a rendőröket, ez csaknem százzal kevesebb a 2019-es fesztivál első felében regisztrált 1010-nél - áll a tz beszámolójában idézett rendőrségi összefoglalóban, amelyben kiemelték, hogy a fesztiválon "többnyire nagyon pozitív és békés hangulat figyelhető meg".

Csökkent a sörfogyasztás is, mintegy 15 százalékkal.

Ugyanakkor az ital minden eddiginél drágább, korsónként (1 liter) 12,60-13,80 euró (5166-5658 forint) közötti összeget kérnek érte, ez csaknem 16 százalékos emelkedés 2019-hez képest.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 187. Oktoberfest a bajor tartományi fővárosban.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×