eur:
393.95
usd:
369.33
bux:
65768.37
2024. április 23. kedd Béla
Queensland állam, 2017. április 10.Az Ausztrál Kutatási Tanács Excellence for Coral Reef Studies Központja által közreadott dátumozatlan képen a megfigyelést végző repülőgép árnyéka vetül az ausztráliai Nagy Korallzátony sérült koralljaira Queensland államban. Egy levegőből végzett vizsgálat 2017 áprilisában közreadott eredménye szerint korábban sohasem látott korallfehéredés sújtja a Nagy Korallzátony északi és középső harmadát. (MTI/EPA/ARC Centre Coral Reef Studies/Ed Roberts)
Nyitókép: MTI/EPA/ARC Centre Coral Reef Studies/Ed Roberts

Ijesztő képekkel figyelmeztet a Google arra, mit tettünk a Földdel

Olvadó gleccserek, haldokló korallzátonyok, kipusztított erdők mutatják meg műholdas fotók time-lapse felvételein, hova vezetett eddig az emberi tevékenység okozta klímaváltozás.

A legfrissebb Google Doodle szokatlan: négy GIF-fel találkozhatnak a felhasználók, amelyek váltakozva jelennek meg a keresőfelületen a Föld napja alkalmából a Sky News cikke szerint.

A képsorok a tanzániai Kilimandzsáró csúcsán 1986 decembere és 2020 között a gleccserek visszahúzódását, a grönlandi Sermersooqban pedig 2000 decembere és 2020 között a gleccserek olvadását mutatják. Más képek az ausztráliai Nagy Korallzátonyon, a Lizard-sziget közelében található korallfehéredés eredményét mutatják 2016 márciusa és 2017 októbere között, valamint a németországi Elendben található Harz erdeinek erdőirtását 1995 decembere és 2020 között.

Ijesztő következmény a fehéredés

Lesley Hughes éghajlatvédelmi tanácsadó, a sydney-i Macquarie Egyetem biológiaprofesszora szerint a Nagy Korallzátony fehéredéséről készült képei az ausztrál felhasználók körében biztosan nagy visszhangot keltenek majd.

"A Nagy Korallzátony a legfontosabb természeti ikonunk, amelynek őrzői vagyunk. Fehéredése az éghajlatváltozás egy rendkívül változatos ökoszisztémára gyakorolt hatását jelképezi" - mondta Hughes, hozzátéve:

a képsorok bizonyítékai annak, hogy világunk a szemünk előtt alakul át,

nincsen tehát vesztegetni való időnk.

A Nagy Korallzátonyon márciusban hatodszor tapasztaltak tömeges kifehéredést, felmérések szerint 1200 kilométer hosszúságú szakaszon szinte egyetlen zátony sem menekült meg a hőségtől.

Máshol a gleccserolvadás intő jel

Új-Zélandon az olvadó gleccserek látványa jelent hasonlóan figyelemfelhívó képsort: 2017-18-ban az országban az átlagosnál 3 fokkal melegebb hőmérséklet uralkodott, mely szinte teljesen felolvasztotta a gleccserek jegét, de más területek is ismerik ezt a jelenséget. 1977 és 2014 között

a Déli-Alpokból az állandó hó és jég egyharmada eltűnt,

a folyamat pedig egyre gyorsul. Az olasz Alpokban régóta eltemetett leletek kerülnek elő a jég olvadásával, így az első világháború idején a hegycsúcsokon táborozó katonák által hátrahagyott felszereléseket, valamint egy 5300 éves bűncselekmény helyszínét fedeztek fel, ahol is Ötzi mumifikálódott testére bukkantak kirándulók.

Ami a régészek számára szerencsés fordulat volt, az valójában az éghajlatváltozás okozta katasztrofális veszély tünete is. A Forni, Olaszország egyik legnagyobb völgyi gleccsere az elmúlt 30 évben 800 métert, az elmúlt évszázadban pedig két kilométert húzódott vissza.

Figyelmeztetésnek szánhatták a Doodle-t

Hughes szerint a Google Doodle drámai képei az IPCC26 jelentésére reagálnak, fontosak a figyelemfelkeltés szempontjából.

"Egy szép, nyugodt napon könnyű elfelejteni, mit teszünk a földdel, ezért nagyon fontos emlékeztetni az embereket arra, hogy csak azért, mert ma épp szép nap van, az éghajlatváltozás nem tűnt el" - vélekedik Hughes.

Az Alphabet, a Google keresőmotort üzemeltető vállalat azt állítja, hogy 2007 óta szén-dioxid-semleges, és azt tervezi, hogy 2030-ra minden adatközpontját teljes egészében megújuló energiával működteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×