eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Vár, amit titkos alagúton bejutó magyarok robbantottak fel – túraajánló a hosszú hétvégére

Az időjárás kicsit elromlik, de attól még tavasz lesz és hosszú hétvége, ezért érdemes betervezni egy kirándulást, persze, csak a járványvédelmi szabályok szigorú betartásával.

Gömörszőlős egy kilencven fős ökofalu Aggtelektől 15 kilométerre, és átvezet rajta az Országos Kéktúra útvonala. Trizsből vagy Zádorfalváról induljanak el, és csodaszép füves dombokon sétálhatnak, akár kisgyerekekkel is.

A bakonyi Kerteskői-szurdok meglátogatása is családi program. Bakonybélből a Borostyán-kúti-tó partján található Szent Gellért-Kápolna, majd a Gerence-patak völgye és a Bányász-forrás kereshető fel. Az Oltár-kőről az egész szurdokot beláthatják.

A Budai-hegységben a Központi Fizikai Kutatóintézettől a Sorrento-sziklákhoz, majd a Szekrényes-hegyre sétálhatnak fel. Az izgalmas formájú mészkőképződmények állítólag onnan kapták a nevüket, hogy hasonlítanak az olaszországi Sorrento tengerparti szikláira.

A Börzsönyben Drégely vára lehet a célpontjuk. A vele azonos nevű vasútállomástól érhetik el egy izgalmas körtúra keretében. A tatárjárás után épült vár leghíresebb kapitánya Szondy György volt, aki 145 katonájával együtt itt halt hősi halált Ali pasa 12 ezer fős seregével szemben. A harcot csak két apródja, Libárdy és Sebestyén élte túl, akiket Szondy a török vezető gondjaira bízott. Ezt örökítette meg híres költeményében Tinódi Lantos Sebestyén, illetve később Arany János.

A Bükkben Bükkszentlélekről a Látó-kőre kirándulhatnak el, ahonnan csodás panoráma nyílik a hegységre, illetve a Lázbérci-víztározóra. A másik oldalon egy középkori pálos kolostor romjait nézhetik meg. Útközben keressenek két jókora, egymást ölelő fát. Az a Szerelmesek fája, a fotósok kedvenc témája.

A Cserháton Szandaváraljáról a Mária-forrás érintésével mászhatnak fel Szanda várának romjaihoz. Szandavárról keveset tudunk, például azt sem, hogy mikor épült de, az biztos, hogy az 1300-as években már létezett. 1551-ben egy titkos járaton bekúszó balassagyarmati magyar vitézek minden törököt levágtak a várban, majd felrobbantották, hogy soha többé ne juthasson az ellenség kezére.

A Gerecsében Héregről a Király-kút nevű forrás melletti nagy rétre, Mátyás király kedvenc pihenőhelyére csaphatják ki játszani a gyerekeiket. Ha van annyi a lábukban, onnan elmehetnek Pusztamarótra, vagy akár a Gerecse-tetőre is.

A héregiek mindig bátor emberek voltak, néha talán vakmerőek is. 1849-ben például rálőttek az osztrákok sokszoros túlerőben lévő őrjáratára, mire azok az egész falut ki akarták irtani, csak a térden állva könyörgő plébánost látva gondolták meg magukat. A bíró házát azért kirabolták és lerombolták.

Héreg közelében, a beszédes nevű Faluhely dűlőben egyébként még megtalálhatók egy, a jásdi bencés apátsághoz tartozó, elpusztult település nyomai.

A Keszthelyi-hegységben Rezi vára kínál néhány órányi nagyon kellemes időtöltést. Hévíz felé gyalogolva megtalálják az 1729-ben épült Gyöngyösi betyárcsárdát, mellette pedig a két legendás betyár, Vak Illés és Kőkes Pista sírját. Az műút túloldalán, egy jókora szántóföld közepén egy kőfallal körbevett, különleges hangulatú, ősi zsidó temető áll.

A Mecsekben a Remeterétről a Sós-hegyi kilátóhoz kirándulhatnak el, illetve tovább a Tubesre, a János-kilátó kőtornyához.

Bárhová is mennek, előtte tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról és az esetleges erdészeti korlátozásokról. Tartsák be a járványvédelmi szabályokat és érjenek haza a kijárási tilalom kezdetére. A várható időjárásnak is érdemes utánanézni.

Teljesítménytúrák is lesznek a hosszú hétvégén, de a járványhelyzet miatt szigorúan csak egyéni teljesítéssel és virtuális igazolással. Most rendezik meg

  • a Nagy Í-t,
  • a Masnit,
  • a Pipibabát,
  • a Vasi Vulkánokat,
  • a Nyuszi Túrát,
  • a Széchenyi-hegyi Túranapot és
  • a Thury György emléktúrát, valamint
  • a Kálváriajárás a Budai-hegységben,
  • a Tréfás Húsvét a Mátrában,
  • a Húsvéti Tojáskergető a Tisza-tónál, illetve
  • a Tiszán innen Tiszán Túl Fuss vagy Gyalogolj elnevezésű programot.

Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×