eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: youtube.com

Az utolsó pillanatban előzött Új-Zélandon a kakapó – videó

A súlyosan veszélyeztetett kakapó vagy más néven bagolypapagáj lett idén az év madara Új-Zélandon, miután egy váratlan fordulattal maga mögé utasította a versenyt hosszú időn át vezető albatroszfajt.

A kakapó (Strigops habroptilus) az első madár a verseny történetében, amely másodszorra is elnyerte az év madara címet, először 2008-ban – közölték hétfőn a szervezők.

A kéthetes szavazás alatt a Diomedea antipodensis nevű albatrosz állt az élen, ám végül a kakapó került ki győztesen a versenyből.

A kizárólag Új-Zélandon honos kakapókból, amelyeket Mark Carwardibe brit zoológus „a világ legnagyobb, legkövérebb és legröpképtelenebb papagájaként” jellemzett, az 1990-es évekre mindössze 50 példány maradt, mivel a madarak betolakodó ragadozók áldozataivá váltak.

A ragadozóktól mentes új-zélandi szigetekre átköltöztetett megmaradt populáció a tudományos szaporítóprogram erőfeszítései révén indult növekedésnek. A madarak száma ma már meghaladja a 200-at és mindegyik példány nyomkövetőt visel.

A bagolypapagáj kellemetlen szagú éjszakai madár, többnyire fák gyökerei közötti üregekben él. Testtömege a két kilogrammot is meghaladhatja, testhossza 50–60 centiméter, és a hím nagyobb, mint a tojó. Bogyókkal, hajtásokkal táplálkozik, de néha rovarokat, gyíkokat is elfog. A tollazata sárga–barna–zöld, nagy csőre szaruszínű, lába szürke. Szeme körül a tollak körben helyezkednek el, ezért is emlékeztet bagolyra.

A Forest and Bird nevű új-zélandi természetvédelmi szervezet által rendezett éves verseny célja a csendes-óceáni szigetország őshonos madarainak megismertetése és népszerűsítése.

Az év madara versenyre ebben az évben rekordot jelentő több mint 55 ezer érvényes szavazat érkezett.

Az idei versengést ugyanakkor kisebb botrány árnyékolta:

több mint 1500 hamis szavazatot adtak le az egyik versenyzőre, a nemzeti jelképnek számító kis foltos kivire.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×