eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Izaúra már nem trendi, a legnépszerűbb női név az Anna

Zsombor, Milán, Attila, Noémi, Luca, Csenge - ezeket és más, régies hangzású magyar utóneveket választották a szülők leggyakrabban gyermekeiknek 2007-ben. A lányos szülők körében továbbra is az Anna, a fiúsoknál ismét a Bence a legnépszerűbb.

A fiúknál évek óta a Bence a leggyakoribb, de a második és a harmadik helyezett, azaz a Máté és a Levente pozíciója sem változik - mondta az InfoRádióban Tarjányi Tamás, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője a legfrissebb utónév-statisztika kapcsán.

A következő három helyezésért már nagyobb a verseny, de tavaly a Dávid, az Ádám és a Balázs végzett a negyedik, ötödik és hatodik helyeken.

A lányoknál az Anna az egyeduralkodó - tavaly 1530 gyermek kapta ezt a nevet -, de egyre népszerűbb a Boglárka, erre a névre 1200 gyermeket kereszteltek. A versenybe beszállt több egyedi hangzású név is, például a Lili és a Hanna, vagy a Fanni, a Jázmin és a Noémi.

Az első 30-ban idegen hangzású nevek egyáltalán nincsenek, a szülőket nem zavarja, hogy gyermekük neve, nemhogy lefordíthatatlan más nyelvre, de gyakran még kimondhatatlan is egy idegen számára.

A főosztályvezető elmondta: az utónevek között általában sokat veszítenek pozícióikból azok, amelyeket egy népszerűtlenné váló közéleti személyiség, esetleg egy nem túl kedvelt politikus visel. Az elmúlt év nagy vesztese a Dorina, de visszaesett a Viktória is.

Egy-egy televíziós sorozat átmenetileg népszerűvé tehet néhány nevet - főleg brazil neveket -, az ilyen divat azonban hamar elmúlik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×