eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

A diákok utolsó feladata: koporsókészítés tanáruknak

Egy haldokló holland tanár diákjait kérte meg arra, hogy készítsék el a koporsóját. A gyerekek beleegyeztek, a koporsó már majdnem teljesen elkészült.

A 40 éves Eri van den Biggelarnak az orvosok szerint már mindössze néhány hete van hátra, tavaly diagnosztizáltak nála előrehaladott állapotban lévő rákot.

A tanárnő technikatanár kollégáját kérte meg arra, hogy készítsen neki egy koporsót, de Erik van Dijk azt mondta: "Miért nem vonod be a gyerekeket?"

Most a gyerekek a fadobozok készítése helyett már az utolsó simításokat végzik a koporsón, amelynek már csak a fedele hiányzik. A koporsó jelenleg az egyik osztályterem közepén áll.

Noha Eri van den Biggelar már nem taníthat, látta a vázlatokat, és folyamatosan tájékozódhatott diákjaitól, akik otthonában rendszeresen meglátogatják.

"Az élet és halál egymáshoz tartozik. A gyerekek megértették, amikor ezt elmagyaráztam nekik. Nem akartam morbid lenni, csak szerettem volna, ha segítenek nekem" - jelentette ki a tanárnő.

Nem túl korai?

Elmondása szerint egyik gyereket sem érte trauma, egyikük sem ijedt meg. A szülőket is tájékoztatták, és valamennyien beleegyezésüket adták.

Ugyanakkor a szomszédos Belgiumban felzúdulást váltott ki az ügy, belga specialisták szerint az ilyen fiatal (4-11 éves) gyerekek még nem képesek teljesen megérteni és feldolgozni egy barát vagy rokon halálát.

Eri van den Biggelar szerint azonban a szükséges a gyermekeknek a fájdalomról, elmúlásról és halálról beszélni, hozzátéve: annak idején nagyapja sírjánál nem értette, miért sír mindenki, és senki nem mondott neki erről semmit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×