eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay.com

Hamis eurós csalás: 65 millió forintos kár az átverteknél

Több éve történt csalássorozat ismeretlen elkövetői köre után nyúltak vissza a budapesti nyomozók. Bővített gyanúsítotti körrel és hosszabbodó bűnlajstrommal tettek pontot a bűnszövetségben működő rip deal csalók ügyének végére.

Egy évig tartó nyomozás során fejtették vissza a fővárosi gazdasági nyomozók annak az évekre visszanyúló sorozatcsalásnak az ügyét, melyben a bűncselekmények feltételezett elkövetői az úgynevezett „rip deal” módszerrel csaltak ki megközelítőleg 65 millió forintot több embertől – ismerteti a Police.hu. Rip deal, vagyis az a módszer, amikor pénzváltás során a sértettek valódi pénzt kapnak, melyet megszámolnak, majd amikor nem figyelnek, az elkövetők váratlanul kicserélik egy másik kötegre a pénzt, ami kinézetre megegyezik az eredetivel, azonban a kötegben már nem valódi pénz, hanem hamis, játékpénz van. A rip deal módszerrel 2013 és 2015 között elkövetett csalássorozatban több elkövetőt azonosítottak a rendőrök, akiket azóta elfogtak, és ügyük bíróság elé került.

A BRFK gazdasági nyomozói ezzel a trükkös módszerrel elkövetett csalás nyomaira akadtak 2020 áprilisában, amikor egy másik bűncselekmény nyomozása során egy tatabányai lakásban tartottak kutatást. A rendőrök az ügyben gyanúsított T. Zsolt rokonának a házában hamisnak látszó, 300 ezer euró, sorszámozott pénzt találtak. A lefoglalt bankókról a Magyar Nemzeti Bank megállapította, hogy azok gyenge minőségű hamisítványok.

A rendőrök széleskörű nyomozást folytattak le, és az országos szintű elemző munka során több olyan bűncselekményt találtak, amely egy 2013 és 2015 között elkövetett csalássorozat eddig ismeretlen gyanúsítotti köréhez vezettek.

A gyanú szerint 2014. őszén T. Zsolt és az ügyben azóta azonosított társa megállapodtak abban, hogy ismeretségi körükben felkutatnak olyan vagyonos embereket, akiknek forintról euróra történő átváltást ígérnek a hivatalosnál jóval kedvezőbb árfolyamon, majd a pénzváltásnál átverik őket. A kiszemelt emberek közül T. Zsolt 2015 januárjában találkozót beszélt meg egy férfivel, majd egy hotelben megállapodtak, hogy T. Zsolt hetente 20-30 ezer eurót tud neki jutányos áron váltani. Egy héttel később T. Zsolt telefonon jelezte ügyfelének, hogy 30 ezer eurót tud nála váltani, majd üzenetben megadta neki a találkozó helyszínét és időpontját. A megbeszélt találkozóra azonban nem ő ment el, kimentette magát, és helyette egy ismerősét küldte el. A nyomozók az eljárásban azonosították T. Zsolt ismerősét, C. I. Teodor román állampolgárt, aki a pénzváltásra megadott bécsi helyszínen ügyfele autójában adott át 30 ezer eurót, melyet a férfi átszámolt, és mivel a bankjegyeket eredetinek találta, a pénzt a gépkocsi váltója mellé helyezte, C. I. Teodornak pedig átadott 9 millió forintot. A pénzváltás közben a román férfi elterelte a sértett figyelmét, és a váltó mellé helyezett euró köteget kicserélte játékpénzre.

A szélesített nyomozás C. I Teodor vonatkozásában további hasonló módszerrel elkövetett bűncselekményekhez vezetett, ahol a román férfi először valódi pénzt adott át ügyfeleinek, majd mikor az euró ellenértékét magához vette, az ügyfelek figyelmét elterelve hamis pénzkötegre cserélte ki a több millió forintot érő valódi valutát. A férfit négy ilyen bűncselekménnyel hozták összefüggésbe, mely során 55 millió forintot csalt ki a sértettektől.

A BRFK nyomozói T. Zsoltot bűnszövetségben, jelentős kárt okozó csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, C. I. Teodor ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A férfit 2020. október 16-án fogták el. A nyomozók továbbá a román férfit egy 2010-ben fegyveresen elkövetett rablás egyik feltételezett elkövetőjeként is azonosították, ahol a férfi 10 millió forintot szerzett bűntársaival, így a gyanúsításkor a 4 rendbeli csalás bűntett mellett fegyveresen elkövetett rablás megalapozott gyanúját is közölték vele.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya az eljárásban a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezte, az ügy iratait az illetékes ügyészségnek küldik meg. C. I. Teodor jelenleg átadási letartóztatásban van, mivel a nyomozók az eljárás során a hamis bakjegyek sorszámait ellenőrizték az Europol adatbázisában és kiderült, hogy ugyanilyen sorszámmal ellátott bankjegyeket Belgiumban használták fel bűncselekmény elkövetéséhez. A belga hatóságok felvették a kapcsolatot a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, és a gazdasági nyomozók segítségével azonosítani tudták a náluk folytatott büntetőeljárásban C. I. Teodort. A letartóztatásban lévő férfit hamarosan átadják a belga hatóságoknak.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×