eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Rettenetes dolgot művelt a lányával, 11 évet kapott az anya

Tizenegy év börtönbüntetésre ítéltek pénteken egy nőt hároméves kislánya nemi szervének megcsonkításáért Londonban. Ez volt az első ilyen ítélet azóta, hogy a szigetországban több mint 30 éve betiltották a női körülmetélést. 

A 37 éves ugandai származású nő büntetését kihirdető Philippa Whipple bírónő leszögezte: a női körülmetélés gyermekbántalmazásnak minősül, barbár gyakorlat és súlyos bűncselekmény. A rendőrség és a női körülmetélés ellen kampányolók szerint az ítélet üzenetértékű, jelzi, hogy a gyakorlat büntetést von maga után. A körülmetélésért maximálisan kiszabható szabadságvesztés időtartama 14 év.

A ghánai apát a bíróság felmentette a csonkítás vádja alól, de 11 hónapra ítélték - tiltott tartalmú - válhetően pornográf felvételek birtoklásáért.

A hatóságok az után indítottak nyomozást, hogy a szülők 2017 augusztusában kórházba vitték a vérző kislányt, akinek nemi szervén az orvosok vágásokat találtak. A nő a gyerek sérüléseit azzal magyarázta, hogy leesett az asztalról, de ezt az orvosszakértők kizárták. A per során megszólaltatott szülész azt vallotta, hogy a vágások egy elrontott nemiszerv-csonkítás nyomainak tűnnek, amelyeket a szülőhazájában, Szudánban is látott.

A nő, aki korábban gondozónő volt, nem szolgált magyarázattal tettére, és azt mondta, Ugandának azon a részén, ahonnan jött, nem szokás a női körülmetélés.A tárgyaláson beszámoltak arról, hogy az anya boszorkánysággal próbálta elhallgattatni a nyomozókat és az ügyészséget. Az is kiderült, hogy az ugandai nő az interneten keresztül egy "próféta" segítségét kérte lánya "megtisztításához".

Noha a nők nemi szervének megcsonkítását 1985-ben betiltották Nagy-Britanniában, becslések szerint mintegy 137 ezer lány és asszony ment ezen keresztül Angliában és Walesben,

elsősorban a szudáni, az eritreai, az egyiptomi, a nigériai és a szomáliai közösségekben.

A brit hatóságokon egyre nagyobb a nyomás, hogy erélyesebben lépjenek fel a szörnyű gyakorlat ellen. Korábban két ilyen ügyben is indult bírósági eljárás, mindkettő felmentéssel végződött. A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák. Az ENSZ adatai szerint a nemi szerv megcsonkítása legalább 200 millió lányt és asszonyt érint a világon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×