INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

gyárfás tamás

fenyő jános

fenyő-gyilkosság

nyomkövető

Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó a Nemzeti Nyomozó Iroda VI. kerületi épületében 2018. április 19-én. Ezen a napon Fővárosi Főügyészség a házi őrizet elrendelését indítványozta a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen, ennek értelmében a volt úszószövetségi elnököt hazaengedték.

Kifizeti a százmilliós óvadékot Gyárfás Tamás

Infostart

Megszólalt a Fenyő-gyilkosság ügyében meggyanúsított médiavállalkozó, akiről csak példátlanul magas óvadék fejében kerülhet le a nyomkövető.

Mint arról az InfoStart.hu is beszámolt, Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerőssé válik.

Ugyanakkor, ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akár külföldre is utazhat. Éppen ezt szeretné a Fenyő-gyilkosságban meggyanúsított médiavállalkozó, mert

eleget akar tenni a nemzetközi (FINA) és az európai (LEN) úszó szövetségben betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek.

Gyárfás Tamás az Index.hu portálnak elmondta, hogy a kényszerintézkedés enyhítésésére benyújtott kérelmükben is ezzel indokolták a beadványt, a két nemzetközi sportági szövetség ugyanis már jelezte, hogy bármennyire is tiszteletben tartják az „ártatlanság vélelmét”, ha Gyárfás az eddigiekhez hasonlóan nem tud helytállni, ha még csak részt sem vesz a testület ülésein, kénytelenek lesznek kizárni.

Gyárfás korábban kétszer kért engedélyt az ügyészségtől, hogy egy-két napra ott lehessen a FINA aktuális ülésén, valamint a szlovákiai Somorján zajló műúszó világsorozat versenyén, de mindkétszer elutasították. Előbbit azzal, hogy fennáll a szökés veszélye, utóbbit pedig az ügyészség álláspontja szerint az útlevétörvény kizárja.

Gyárfás Tamás a 24.hu kérdésére közölte, hogy

kifizeti az óvadékot, mindenét ráteszi, ha kell, mert nincs veszítenivalója.

Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapná vissza, ha megsértené a bíróság szabályait, de mint mondt, az szóba sem jöhet, mert nem menekülni akar, hanem tisztázni magát és nincs mitől tartania,

Gyárfás Tamás az Indexnek hangsúlyozta:

soha nem fog megszökni és teljes mértékben a hatóság rendelkezésére áll.

Az ügyészség ugyanakkor fellebbezett a bíróság óvadékról szóló döntése ellen, mert álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt.

Gyárfás Tamás és ügyvédje, Bánáti János most arra vár, hogy a a július elsejétől hatályba lépett törvénynek megfelelően a Fenyő-üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot a rendelkezésükre bocsátják. A nyomozás érdekeire való hivatkozással ugyanis ezek közül többet változatlanul visszatart a rendőrség.

Később a bíróság közleményt adott ki, amelyben az óvadék megállapításának indokaként elmondja, hogy a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű, magasabb összegű óvadék alkalmazása esetén a magatartási szabályok enyhíthetőek. Az indoklásban az is szerepel, hogy az utóbbi több mint két hónapban nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy Gyárfás Tamás a korábban előírt lakhelyelhagyási szabályokat megszegte volna. A gyanúsított nemzetközi sportéletben betöltött jelentős szerepét, és az ebből következő feladatait pedig a bíróság is méltányolhatónak tartotta.

Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018