eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke a Duna Aréna, a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye helyszínbejárásán 2017. február 21-én. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos ezen a napon bejelentette, hogy a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a létesítmény. Július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg a világbajnokságot.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Gyárfás Tamás hazugságvizsgálatra is hajlandó lenne

Gyárfás Tamás a Magyar Időknek adott interjújában azt nyilatkozta, akár hazugságvizsgálatra is hajlandó lenne, hogy bizonyítsa igazát a Fenyő-gyilkosság ügyében. A sportvezető az alvilág egykori meghatározó személyeihez fűződő viszonyáról is beszélt a lapnak.

Gyárfás Tamás változatlanul azt állítja, nem adott megbízást Fenyő János médiacézár megölésére, úgy véli, az ögyben eljáró főrendőr téves teóriájának lett áldozata. „A média egy része ugyanis már most téletet hirdetett rólam, megelőzve a bíróságot, de még az ügyészséget és a rendőrséget is. Pedig még csak nyomoznak” – fogalmazott Magyar Időknek a sportvezető. „A terhemre rótt bűncselekményt nem követtem el” – jelentette ki.

A Fenyő-üggyel kapcsolatban megerősítette, hogy a Portik Tamással történt beszélgetés felvételét ő maga adta át a rendőrségnek, majd hosszas mérlegelés után feljelentést tett az általa korábban azonosított személlyel szemben, aki az otthonában felkereste és zsarolni próbálta. Tanúként többször is meghallgatták. „Aztán, számomra teljesen váratlanul, a Készenléti Rendőrség megállított az utcán. Őrizetbe vettek, megbilincseltek, elvittek az Aradi utcába, ahová addig önszántamból jártam.

A tanúból gyanúsított lett”

– fejtette ki.

Gyárfás Tamás elmondása szerint 2005-ben is megpróbálta megzsarolni egy bizonyos Fenyvesi Sándor, aki azt ígérte, ha az akkori Nap TV-vezér fizet, hallgat Tasnádi Péter „Gyárfással kapcsolatos” tetteiről, ő azonban visszautasította az ajánlatot, és arra kérte a zsarolót, mondjon el mindent a hatóságoknak. A sportvezető azt is elmondta, hogy Tasnádinak – miután távozott a börtönből – 10 millió forint kölcsönt adott. Ez volt az a pénz, amit a Fenyő-gyilkosság díjaként emlegettek – tette hozzá.

„Azt a vak is láthatta, hogy Fenyő Jánossal súlyos vitáink voltak”

– ismerte el Gyárfás Tamás, aki hozzátette: a médiavállalkozó el akarta tőle vennia a Nap TV-t, azonban tizenhat hónappal a gyilkosság előtt az érdekütközés megszűnt, hiszen a választott bíróság Gyárfás javára döntött. „Érdektelen lettem neki, mint ahogy ő is az én számomra” – fogalmazott.

Portik Tamáshoz fűződő viszonyáról elmondta, hogy 1994-től tizenkét hónapra bérelte ki a házukat. Arra azonban nem emlékszik, hogy azt követően minek ürügyén kereste meg Portik. „Arról csak mostanában olvastam, hogy Fenyővel is kapcsolatban állt” – hangsúlyozta. Később Portik közölte, hogy jó rendőri kapcsolatai vannak, Kaposvárott is, ahol akkor nyomozás zajlott Gyárfás ellen. „Felajánlotta, hogy megpróbál segíteni. Később az állította, hogy Kaposváron nincs kapcsolata.” – tette hozzá a sportvezér, aki kiemelte: erőszakos cselekedetre nem ösztönözte Portikot.

Gyárfás azt is elmondta, amikor a bérleti szerződés lejérta után feleségével a kulcsokért mentek a házba, a nappaliban legalább tíz monitorral, az udvaron őrökkel találkoztak, a kőkerítést pedig elektromos kábelek díszítették. „Olyan volt az egész, mint egy erődítmény. Onnantól kezdve tartottam tőle, amikor megkeresett, nem akaródzott neki nemet mondani” – reagálta arra a kérdésre, hogy miért beszélgetett rendszeresen az akkoriban gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított Portikkal.

Újságírók elárulták neki, hogy a kétezres években „nyomozati érdekekre hivatkozva” ösztönözték őket arra, hogy azt sejtessék, Gyárfás Tamás áll a gyilkosság mögött – állítja a sporvezető, aki szerint az akkori nyomozást vezető Kovács Lajos megtalálta a vele közreműködő, „megfelelő alanyokat”. „Volt közöttük, akivel vádalkut köthetett, volt, aki nem is nekem, hanem valójában másnak akart a vallomásával ártani, és olyan is volt, aki ily módon kívánt mindenáron újfent az érdeklődés középpontjába kerülni” – fogalmazott. „Kovács Lajos mindmáig járja a roadshowját, mondja a magáét” – jegyezte meg.

Gyárfás Tamásnak gyanúsítottként nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

„A legnagyobb gondot számomra azt jelenti, hogy a Nemzetközi Úszószövetségben és az Európai Úszószövetségben nem tudok helytállni”

– mondta. A szabályok szerint aki két egymást követő FINA végrehajtó bizottsági ülésen nem vesz részt, azt kizárhatják. Gyárfás a nyomkövető miatt háromszor nem jelent meg. „A türelem végső határán lehetek” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×