eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Petíció a lelőtt farkas ügyében, meglepően sokan írják alá

Kapjon letöltendő börtönt az az ember, aki lelőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast - erről indítottak petíciót még csütörtökön.

Szombat reggelig már csaknem 23 ezeren írták alá azt a petíciót, amelyet ezért indítottak, hogy letöltendő börtönbüntetést kapjon az a vadász, aki lelőtte a magányosan kóborló farkas Hidasnémeti közelében. Az írják: "Ne legyünk következmények nélküli ország".

A Svájcból elindult, nyomkövetőt viselő szürke farkas már hónapok óta úton volt, több országot is átszelt mire Magyarországra jutott. Erről az Infostarton mi is beszámoltunk.

Az állatot egy amatőr vadász lőtte ki, miután állítólag kóbor kutyának nézte.

Ahogy korábban megírtuk csütörtökön az ORFK azt közölte: természetkárosítás bűntett miatt a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást, de többet még nem közöltek. Az InfoRádióban megszólalt a Vadászkamara szóvivője is, aki szerinte a szervezet értetlenül áll az eset előtt.

Közben kiderült, azért tűnt fel az eset a szakembereknek, akik követték a vadállat útját, mert egyszer csak a farkas jeladója 100 km/h sebességgel "száguldott". Nem véletlenül, hiszen akkor szállíthatta a tettes az egyik helyről a másikra a tetemet, vagy csak a jeladót. Lapinformáció szerint egy vállalkozóról van szó, aki nem is a térségben él, de van ott birtoka.

A farkasnak már csak 3 kilométert kellett volna megtennie a szlovák határig.

A hvg.hu úgy értesült, hogy a farkasnak először a jeladója került elő, amelyet a Hernádban találtak meg, az Acnews.hu pedig egy név nélkül nyilatkozó környékbeli vadászt idézett, aki „úgy hallotta”: az amatőr vadász azzal bukott le, hogy tettével eldicsekedett a társai előtt.

A petícióban azt írják: "a büntetése legyen intő példa mindenki másnak is, aki védett és fokozottan védett állatokat gyilkol”. Később megjegyzést is fűztek ehhez a mondathoz, hogy

nem lincshangulatot szeretnének szítani, csak példás büntetést kérnek,

azaz a tettes kapja meg a kiszabható maximális büntetést. A petíciónak semmilyen jogi következménye nincs.

A farkas lelövéséről külföldön is beszámoltak, Svájcban arra emlékeztetnek, hogy az országban mintegy 20 falka és körülbelül 180 farkas él, és védett faj. A becslések szerint Svájcban 2050-re 350 falka és összesen 2025 farkas lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×