eur:
393.25
usd:
362.77
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Több mint 90 ezren jutottak be valamelyik egyetemre vagy főiskolára a felvételin - a nap hírei

Brüsszelben összeült az ukrán olaj-tranzit ügyét napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság. Májusban 10,4 százalékkal nőtt a reálkereset az egy évvel korábbihoz képest.

Több mint 90 ezren jutottak be valamelyik egyetemre vagy főiskolára a mostani felvételin - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a ponthatárok kihirdetése után. Az összegzés szerint tovább növekedett a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai képzésekre, agrár- és orvos-egészségtudományi képzésekre, valamint a tanár- és tanítóképzésre felvettek száma is. A legtöbb pont 478, a Corvinus angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakára kellett, 476 pedig az ELTE jogászképzésére.

Brüsszelben összeült az ukrán olajtranzit ügyét napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság. Ukrajna megtiltotta tranzitvezetékeinek használatát az orosz Lukoilnak, amely így múlt kedd óta nem tud szállítani Szlovákiának és Magyarországnak. A Bukarestben tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Ukrajna lépése sérti a magyar és szlovák energiaellátás biztonságát és az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást is. Közben Bulgária segítséget ajánlott Magyarországnak az ukrán olajtranzit-tilalom által okozott nehézségek kezelésében.

Négy év alatt elérhetőnek tartja a 3 százalék alatti költségvetési hiányt a pénzügyminiszter. Varga Mihály az ATV kérdésére megerősítette: az ehhez szükséges javaslatokat októberben kell előterjeszteni. A tárcavezető arra reagálva mondta ezt, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján túlzottdeficit-eljárást indítanak Magyarországgal és másik 6 tagállammal szemben. Varga Mihály azt mondta: a bankokat érintő extraprofitadó átmeneti lépés, és több szektorban - például a gyógyszeriparban, telekommunikációs ágazatban - már jövőre kivezetik ezt a közterhet.

Májusban 10,4 százalékkal nőtt a reálkereset az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a bruttó átlagkereset 652 ezer forintra emelkedett, a nettó, kedvezmények nélkül 433 ezer 600 forintot ért el, ez mindkét esetben 14,8 százalékos növekedést jelent.

Az ideinél kisebb mértékű minimálbér-emelkedésre számít a következő évre Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László az InforRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy a tavalyihoz hasonló nagy mértékű emelést el kellene kerülni, mert sok vállalkozás nem tudná kigazdálkodni. Hozzátette: biztos, hogy lesz minimálbéremelés, de a mértéke még nem látszik. A számokról az egyeztetés ősszel kezdődik a szakszervezetekkel. Hozzátette: még az sem világos megmarad-e a minimálbér és a szakmunkás bérminimum is, vagy összevonják a kettőt.

Újabb határátkelő nyílhat a magyar-román határon Kübekházánál, és megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit. Egyebek között erről írt alá megállapodást külgazdasági és külügyminiszter és a román közlekedési miniszter. Szijjártó Péter hozzátette: a magyar kormány az európai uniós elnöksége alatt próbál minél több lépést megtenni annak érdekében, hogy Románia minél előbb tagja legyen a schengeni övezetnek.

Ukrajnában újabb három hónappal, november elejéig meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást a parlament. A 450 fős törvényhozás 339 tagja szavazott a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által beterjesztett törvényre. A hadiállapot és a mozgósítás a hosszabbítás nélkül augusztus 12-én ért volna véget. Az orosz-ukrán háború kitörése óta a parlamenti képviselők 12. alkalommal szavazták meg a hosszabbítást.

Moszkva északi részén pokolgép robbant egy terepjáróban, a járműben ülő házaspárt kórházban ápolják. Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. Sajtóértesülések szerint a gépkocsi egy 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja. Később A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a merénylet gyanúsítottját.

Cáfolta a Wall Street Journal korábbi értesülését Elon Musk hogy havi 45 millió dollárral támogatná a Donald Trump mögött álló politikai szervezetet. A milliárdos üzletember az X közösségi felületen bizarrnak nevezte az értesülést hozzátéve, hogy valóban adományozott pénzt az America PAC-nak, de az 45 millió dollárnál sokkal kisebb összeg volt.

Elfogtak egy 40 éves orosz szakácsot a francia fővárosban, akit az olimpiai játékok elleni összeesküvéssel gyanúsítanak. A 40 éves férfit Párizs központjában lévő lakásában vasárnap reggel a belbiztonsági főigazgatóság által felkért elit egység tagjai tartóztatták le. A rendőrség állítólag diplomáciai érdekű dokumentumokat talált a holmijai között. A férfi ellen még aznap vádat emeltek, és előzetes letartóztatásba helyezték.

Az egyesült államokbeli Salt Lake City rendezheti a 2034-es téli olimpiát - döntött párizsi ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Korábban a 2030-as téli olimpia helyszínéül a francia Alpokat választották, esetében az új kormány megalakulásáig még várnak a szükséges garanciákra.

Dél-Olaszországban 1200 turistát menekítettek ki elővigyázatosságból a San Felice-öböl környékén tomboló erdőtüzek miatt. Az autóval nem rendelkező turistákat hajón menekítették ki egy menedékhellyé átalakított tornaterembe. Az oltásban két kanadai repülőgép és a tűzoltóság helikoptere vett részt a szárazföldön a lángokkal küzdő egységekkel.

Hétfőn is megdőlt a globális melegrekord. Az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja szerint 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón. A vasárnapi rekord 17,09 Celsius-fok volt.

Szombaton tartják a Strandok éjszakáját a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére. A rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből. A strandok többsége éjfélig nyitva lesz, de van ahol hajnali 1-ig vagy akár 2-ig várják a vendégeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×