eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
soha nem lesz, mint ami eddig volt
Nyitókép: Facebook

Varga Judit volt férje: mostantól semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt

„Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért” – címmel hirdetett tüntetést szombat délutánra a Kossuth térre Magyar Péter, aki szombat reggel közösségi felületén azt is bejelentette, egy korábban megalapított egyesülettel karöltve lép be a politikába.

Fél 2-től gyülekeztek a "Talpra, magyarok!" mozgalom és Magyar Péter felhívására az emberek a Deák téri metróállomás felszíni környezetében a Magyar Péter hívására igent mondó kormánykritikus emberek, akiknek számát előzetesen a tüntetés szervezője "százezresre" becsülte.

A vonulás célja, hogy a Kossuth téri végponton a közéleti személyiséggé avanzsált Magyar Péter lemondásra szólítsa fel az Orbán-kormányt, illetve a gyermekvédelemről és más témákról beszéljen szónoktársaival, mások mellett Nagy Ervin színművésszel.

A menet, a korábbi terveknek megfelelően délután 2 óra után néhány perccel megindult – egy „Talpra magyarok!” feliratú molinót maga előtt tartva – a Deák Ferenc térről – Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül – a Kossuth Lajos térre. A demonstráció forgalmi következményeiről korábban itt írtunk.

Délután 3 óra után nem sokkal – az elő közvetítések alapján – megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér. A demonstráció elején Péter Petra műsorvezető egyebek mellett „példátlan összefogásról és szeretetről” beszélt, majd élőben előadták hegedűvel és zongorával Ennio Morricone egyik szerzeményét, és Bálint András Jászai- és Kossuth-díjas színművész elszavalta Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. Ezután külföldön élő magyarok üzeneteit olvasta fel Nagy Ervin színművész, utána pedig Keresztesi Péter állt színpadra, aki Svájcból érkezett haza a tüntetésre civilként.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere felszólalásában úgy fogalmazott, harminc év mély álomból ébredezik a magyar társadalom. Mint mondta, megválasztásakor hitt abban, hogy civil jelöltként, ellenzéki támogatással leválthatják a „kiskirályokat”, de a valóság meg sem közelítette azt, amiben vakon hitt. Állítása szerint a DK arra akarta rávenni, ami ellen küzdött, ezután elindult a lejáratása. „Nincs Orbán Gyurcsány nélkül” – jelentette ki a polgármester.

Az egyház és a politika viszonya nem a szétválasztás, hanem egy gúzsba kötő összefonódása irányába hat – erről már Tarr Zoltán református lelkészhez beszélt. „És most kapaszkodjunk: egészséges keresztény egyházak nélkül nincsen egészséges társadalom” – idézte Gulyás Gergelyt, hozzátéve, hogy valóban beteg a magyar társadalom és ezért kiemelt felelősség terheli az egyházakat szerinte.

Elfogadhatatlannak nevezet, amit Balog Zoltán tett és amit azóta is tesz. „Bocsánatot kért sok testvére nevében a bicskei gyermekotthon áldozataitól és mindazoktól, akiket ezzel a semmibevétellel egyháza vezetője lebecsült.”

„Ne szóljon bele egyik egyház sem az állam, főleg a pártpolitka dolgaiba, de emelje fel szavát a polisz ügyeiben, és az állam ne szóljon bele az egyház ügyeibe se pénzzel, se kedvezménnyel, se például a kedvezmény megvonásával. Vegyük vissza az egyházat, vegyük vissza a magyar államot, vegyük vissza az országot” – mondta.

Ezután Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes a You’ll Never Walk Alone című dalt adta elő élőben.

Magyar Péter: nem félünk!

„Mostantól semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt” – kezdte egy vízióval Magyar Péter, mert szerinte most a magyar nemzet megüzente a korrupt hatalomnak, hogy „elég volt, eddig és ne tovább”.

„A mai napon visszavettük a több évtizede kisajátított nemzeti jelképeinket és kifejezéseinket – magasba a zászlókat! Nemzeti menettel érkeztünk a nemzet csodálatos főterére” – folytatta. Állítása szerint több százezren vannak a Kossuth téren.

Amikor először, február 10-én kiírta, „Ne féljetek!”, még magát is győzködnie kellett, de most már sokan vannak és ennyi energiával egy hegyet meg lehetne megmozdítani, de egy boldog hazát építeni biztosan sikerülni fog – tette hozzá Magyar Péter, aki szerint minden lejáratás csak tovább erősíti őket.

„Lépésről lépésre, tégláról téglára vesszük vissza az országot és építünk egy szuverén, modern, európai országot” – ígérte.

„Azért jöttem, hogy elmondjam, hogy kezdődik. Mi magyarok leráztuk a török megszállást, a kommunista elnyomást és most is győzni fogunk, lerázzuk az utóbbi évtizedek hatalmi elitjének béklyóját” – fogalmazott.

„Miért van az, hogy az elmúlt 20 évben mindig egymás ellen fordítottak minket a politikusok, akár jól, akár rosszul ment az ország, és nem engedték, hogy összefogjunk? Ennek most vége. A Talpra, magyar! közösségében mindegy, hogy ki milyen nézetű, ha tenni akar a haza és az utánunk jövő generációk biztonságos jövőjéért” – magyarázta.

Magyar Péter hiányolta, hogy eddig nem hívták meg a jobboldali médiumokhoz és a közmédiához élő adásba, és kifogásolta, hogy a „propaganda” hazudik róla. „Miért nem kérik számon a propagandistákon a legalapvetőbb újságírói szabályok betartását?” – tette fel a kérdést a sajtó ellenőrzésével kapcsolatban.

A hatalom és az ügyészség munkáját kifogásolta a Schadl–Völner-üggyel és annak legutóbbi fejleményeivel kapcsolatban, azzal a törvénytervezettel kapcsolatban, hogy a jövőben az igazságügyi miniszter bármikor belenézhetne ügyészségi iratokba. „Vagy van-e olyan terv, hogy a kormány maga alá akarja rendelni az ügyészséget?” Egy ponton Polt Péter lemondását kérte skandálva a tömeg.

Mostanra az utóbbi 30 év legnagyobb politikai, jogi és erkölcsi válságába kormányozták hazánkat – mondta, követelve, hogy „adják vissza a hatalmat a népnek, vállalják a politikai és jogi következményeket, adják vissza a népnek a választás lehetőségét, hogy a korrupt hatalmi elit, vagy az új, megvesztegethetetlen, megzsarolhatatlan erő vezesse hazánkat”.

„Ma még ki lehet szállni a bűnözők közül, ma még lehet bocsánatot kérni, ma még át lehet állni a magyar emberek oldalára, de lassan késő lesz. Mondjuk ki: mi magyarok valódi, haladó, modern társadalmat akarunk a jelenleg kiépült feudalizmussal szemben. Meg fogjuk csinálni” – hangsúlyozta Magyar Péter, aki szerint ehhez először létre kell hozni a közösséget, amelyhez csatlakozhat minden honfitársunk. „A mai naptól a mi irányításunk alatt áll a »Legyél a változás!« egyesület, amely jogi kereteket ad a munkánknak, és lehetőséget ad rá, hogy akár anyagiakkal, akár önkéntességgel, akár tanáccsal támogassátok a közös ügyünket – mondta.

Ígérete szerint hamarosan be fogja jelenteni a pártját, amellyel az EP-választáson indulni fognak. „Az ottani eredmény az első szög lesz a NER koporsójában” – fogalmazta meg várakozását. De ehhez „mindenkire szükségünk van”. Hétfőtől lesznek elérhetők a pályázati és a szavazási feltételek a honlapján.

„Az atombomba mi vagyunk, a magyar nép. Mindenki tegye fel magában a kérdést, hogy mit tehet a hazájáért és a változásért. A változást ne csak tőlem várjátok. Ha mindenki külön-külön megmozdul, lesz változás. Nem azért hívtalak titeket és álltam ebbe bele, hogy egyedül ledöntsem a teljes hatalmi elitet. Azért vágtam bele, hogy elindítsak egy teljesen új korszakot. Én csak egy szikra vagyok, aki elindíthatja a motort. Nem lesz elég a fotelben ücsörögni vagy csak kommentelni. Fel kell állni. Ma miénk itt a tér, ma miénk a pesti utca, de vissza kell vennünk a falvainkat és városainkat, fel kell szabadítanunk Magyarországot. A te felelősséged, hogy változtasd meg a környezeted az itt ma szerzett energiával” – mondta.

Mint fogalmazott, az ő ígéretünk a modern európai teljesítményalapú társadalom a jelenlegi „uram-bátyám” világ helyett. „Gyurcsány Ferenc a biztosítéka a NER-nek, vele akar Orbán Viktor minden választáson megvívni, mert tudja, hogy őt le tudja győzni. Ezen akar változtatni: mesterségesen tartják fenn az ellentéteket, vidék–Budapest, jobboldal–baloldal… le kell győzni a magyarok megosztottságát – mondta. „Tisztelni a jobboldalit, a baloldalit, a liberálist azért, amilyen.”

„Húsz éve hogy megállították Magyarország óráját” – mondta, de most új időszámítást akar indítani.

Az oktatás problémáit sorolva – nem elég egységesen jó színvonalu oktatás országszerte, kevés iskolapszichológus, védőnői hálózat felszámolásával hátrányba kerülő gyerekek, stb. – közölte: ők széleskörű párbeszédet fognak indítani, ami kötelezettségvállalással zárul, és ha az nem teljesül, lemond az oktatási miniszter. Lesz valódi politikai felelősség, ígérte. „Okos és együttműködő gyerekeket akarunk nevelni, akiket szívesen látunk akár szomszédunkként is: tudják, mik a jogaik, de a kötelességeiket sem felejtik el” – fogalmazta meg.

„Ha hatalmat és pénzt akartam volna, akkor sokkal könnyebb dolgom lett volna, ha ott maradok, ahol a végtelen hatalom és a végtelen pénz van. Azért mondják, hogy nekünk ez a kettő fontos, mert magukból indulnak ki. De félreismernek minket, mert nekünk sokkal több kell, mint ami nekik valaha is volt, mi a hazánkat akarjuk vissza” – indokolta, hogy miért fordított hátat a Fidesz–KDNP-nek.

Mit akarnak Magyar Péterék EU-ügyben? Szuverén, erős EU-t, a jogállami viták mielőbbi lezárását, uniós források mielőbbi hazahozatalát. Ígéretet tett az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozásra, a zéró toleranciára a korrupció tekintetében itthon, Brüsszelben a konstruktív, de kritikus párbeszédre az uniós intézményekkel, (…) a négy alapszabadsághoz való visszatérésre, a föderális európai szuperállam ötletének elutasításra a magyar gazdaság, azon belül is kkvk és a vidéki gazdák érdemi támogatására – sorolta.

A jövő héttől két hónap alatt be akarja járni az egész országot, hogy „június 9-re mindenki elhiggye, hogy van remény a valódi változásra, egy új Magyarországra” – mondta Magyar Péter, aki a „haza minden előtt” felkiáltással zárta beszédét, végül pedig kipukkasztott egy narancssárga lufit, amit Nagy Ervin hozott be. „Anyák napján találkozunk” – ígérte a színpad elhagyása előtt Magyar Péter.

Előzőleg Magyar Péter számos interjút adott különböző orgánumoknak ugyanezen témákban, de korábbi felesége is megszólalt, jelezve, Magyar Péter szavainak nem lehet hitelt adni, feleségként pedig hosszú éveken át szenvedett mellette. Magyar Péter szombat reggel közösségi felületén azt is bejelentette, egy korábban megalapított egyesülettel karöltve lép be a politikába, annak régi tagjai pedig kiléptek onnan.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×