eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Surgeons operating patient for breast implant. Team of doctors are in scrubs at operating room.
Nyitókép: Getty Images

Szervátültetések: egyre hosszabbak a várólisták, ami az egész világon nagy gondokat okoz

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Tavaly tovább emelkedett a hazai szervdonációk és szervtranszplantációk száma, melyeket korábban a koronavírus-járvány világszerte korlátozott. 2023-ban azonban megvalósult a tizenkétezredik transzplantáció is Magyarországon. Az elmúlt évben itthon összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból, 44 esetben pedig élődonorból eltávolított szervvel.

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: 2023-ban 265-en kaptak új vesét, hetven beteg májtranszplantáción esett át, tizenegy tüdő- és tizenegy hasnyálmirigy-átültetést végeztek el az orvosok, 52 beteg pedig új szívet kapott.

Mihály Sándor hozzátette: az előző évben 44 kórházból összesen 186 donorjelentés érkezett, melyek közül végül 38 kórházban 131 esetben tudtak elvégezni a szakemberek szervkivételt elhunyt donorból. Az elhunyt donorokból összesen 413 donorszervet távolítottak el.

A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb – 8 és fél hónap. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 10 hónap, a kombinált vese és hasnyálmirigy átültetése esetén csaknem három év, míg vesetranszplantációnál bő három év volt az átlagos várakozási idő.

„A várólisták növekvő igényeit a világon sehol sem tudja kielégíteni a rendelkezésre álló szervek száma”

– hangsúlyozta Mihály Sándor.

Mint mondta, miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt, 536 új beteg került várólistára, amelyen egyébként már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt. Hozzátette: egy magyar beteg azonnal felkerül a nyolc országot tömörítő Eurotransplant várólistájára.

A szervallokációs szervezet központilag koordinálja a szervelosztást. A tavaly elvégzett 409 magyarországi szervátültetés közül

85 esetben külföldről érkezett a donorszerv, ami a szervátültetések 23 százalékának felel meg.

A nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavalyi szervdonorok a szervadományozással 4035 új életév lehetőségét adták meg a transzplantáltaknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×