eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rossz szívet távolítanak el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Idén 2018. december 28-ig hatvanegy szívátültetést végeztek Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.

A beteg szükség esetén agyhalott vagy élő donortól is kaphat szerveket – mondta az InfoRádióban Berente Judit, aki 28 éve él veseátültetettként. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy véli, növelni kell a szervadományozási hajlandóságot.

"Bizonyos szervek csak agyhalottból nyerhetők, mint például a szív vagy a tüdő, a vese és a máj esetében van lehetőség élődonoros átültetésre. Ebben még nagy lehetőségek vannak, mivel az agyhalott donorok száma véges; élődonoros átültetésben még nagyon sokat fejlődhetünk, ha összehasonlítjuk a magyar számokat az európai átlaggal. Vannak országok, ahol a veseátültetések számának több mint 50 százalékát élő donorból végzik" – mondta az elnök.

Ráadásul az élődonoros műtét tervezhetőbb. "Kivizsgálják, megnézik, adhatja-e, passzol-e minden. Ráadásul egymásután történik minden, a vese nagyon kevés időt tölt testen kívül, kiveszik és a másik műtőasztalon beteszik, ez nagyban növeli a vese túlélési esélyét is. A másik: tudom, hogy kitől kaptam, valószínűleg egy szerettemtől vagy érzelmi rokonomtól kapom, nyilván nagyon fogok vigyázni rá, tehát az érzelmi kötődés is nagyobb" – tette hozzá.

A beültetett szervre azért különösen is vigyázni kell, tanácsolta.

"Én agyhalottból származó vesét kaptam.

Nagyon szerencsés vagyok; nagyon vigyázok, minden orvosi utasítást betartok, figyelek az életmódomra, arra, hogy a gyógyszereimet rendszeresen szedjem. Erre igyekszem figyelmeztetni a sorstársaimat, erre hoztuk létre kilenc évvel ezelőtt a Képzett Beteg Programot, amiben egy háromnapos képzésben megtanítjuk a szervátültetetteket arra, hogy az új életükkel hogyan tudnak a lehető legjobban gazdálkodni, és hogyan tudják ebből a helyzetből a lehető legtöbbet kihozni" – hívta fel a figyelmet Berente Judit.

Magyarországon és a legtöbb európai országban a szervadományozás a feltételezett beleegyezés elve szerint történik, ez azt jelenti, ha valaki életében nem tiltotta meg írásban, hogy holttestéből szervet vagy szövetet eltávolítsanak, akkor az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni. Mindenkinek joga van azonban tiltakozni a szervdonáció ellen, ezt közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban lehet megtenni.

Európai ranglistákon

Több transzplantációs program is az idén 250 éves Semmelweis Egyetemen indult el az országban elsőként. Itt történt az első sikeres vese- és májtranszplantáció, valamint szívátültetés is.

"Az egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében hajtották végre az első sikeres tüdőátültetést is 2015-ben, majd 2018-ben ez gyermek esetében is sikerült" – idézte fel Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója.

"Nem olyan rég megszámoltuk, hogy nagyjából hány ember munkája van egy sikeres szívátültetés mögött: legalább száz orvos és szakdolgozó dolgozik meg ezért a sikerért" – mondta.

2019-ben az egyetem európai összehasonlításban is kiemelkedően teljesített, bár az azt követő években a koronavírus-járvány visszafogta ezt. A friss adatok:

  • 127 veseátültetés, 6. hely a 70 európai centrum közül
  • 59 májátültetés, 7. hely a 40 európai centrum közül
  • 40 szívátültetés, 2. hely
  • 8 tüdőátültetés, 15. hely

Az összes hazai szervátültetés bő kétharmadát végzik a Semmelweis Egyetemen.

Magyarország tíz éve csatlakozott az Eurotransplanthoz, ennek köszönhetően kinyílt a szervek és a donorok ablaka előtt is Európa. Cél, hogy a következő öt évben dobogóra álljon az intézmény minden szervtranszplantációt tekintve, és legyen ezek közt első hely is.

Máj és vesehelyzet

"A Semmelweis Egyetemen minden lehetőség adott ahhoz, hogy már ne csak a végstádiumú májdaganatban szenvedő betegek kezelésében alkalmazzanak szervátültetést" – ezt Szijártó Attila, az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának igazgatója mondta egy budapesti sajtótájékoztatón.

Kitért az élődonoros vesetranszplantációk számára, 40-et hajtottak végre tavaly a Semmelweis Egyetemen.

Idén májusban elvégezték a 12 ezredik szervátültetést Magyarországon – ezt pedig az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatójától, Mihály Sándortól tudtuk meg.

2023-ban már csaknem 400 transzplantációt hajtottak végre idehaza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×