eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Budapesten is megemlékeztek Alekszej Navalnijra – a nap hírei

Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

A gyermekbántalmazás ellen és az áldozatok védelmében tartottak sokezres megmozdulást a Hősök terén. A felszólalók a kegyelmi ügyben vizsgálatot követeltek, sürgették a gyermekvédelmi törvények felülvizsgálatát, és kiálltak a bántalmazottak mellett. A szervezők szerint a megmozduláson több mint 50 ezren vettek részt.

Lemondott lelkészi elnöki tisztségéről Balog Zoltán református püspök a zsinat értekezletén, ami a következő zsinat döntésével válik hatályossá. Balog Zoltánt a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott államfői kegyelem ügyében játszott szerepe miatt érték bírálatok.

A kormánypártok várhatóan két héten belül megnevezik államfőjelöltjüket - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely kijelentette a választás módja nem fog változni, vagyis az Országgyűlés dönt majd. Az ellenzék a közvetlen államfőválasztásért gyűjt aláírásokat.

A kormány közben benyújtotta azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek értelmében nem kaphatnának kegyelmet a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetői. Erről a tavaszi ülésszakon dönthet az Országgyűlés.

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij, ahová 2021 januárjában börtönözték be. A 47 éves orosz ellenzéki politikus a hivatalos jelentés szerint a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette eszméletét és meghalt. Navalnij Vlagyimir Putyin elnök bírálójaként vált ismertté. Halála ügyében vizsgálatot sürget az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága és az EBESZ soros elnöke. A nyugati, a balti országok vezetői, továbbá a lengyel és az ukrán elnök is Oroszországot tették felelőssé a történtekért.

Budapesten gyertyákkal, virágokkal és fényképekkel emlékeznek a börtönben elhunyt Alekszej Navalnijra tisztelői. A rögtönzött emlékhelyet a kisföldalatti Bajza utcai megállójánál alakították ki, szemben az orosz nagykövetséggel.

Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket. Így reagált a külügyminiszter arra, hogy vasárnap 4 amerikai szenátor érkezik Budapestre. Az amerikai nagykövetség közölte: a politikusok a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekről egyeztetnek.

Reménykeltő tárgyalások folynak a svéd kormánnyal - jelentette ki a svéd NATO-csatlakozás kérdéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta a parlamenti ratifikáció után Kövér Lászlónak - ideiglenes államfőként - joga lesz aláírni a svéd csatlakozásról szóló jogszabályt.

Márciustól emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bírságok alsó határa duplájára, 100 ezer forintra emelkedik, a felső határa jelenlegi tízszeresére, 100 millió forintra nő.

Az idén is 5 milliárd forint áll rendelkezésre az önkormányzatoknak a szociális tüzelőanyag programra. A pályázatokat hamarosan kiírja a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

1400 településen mentette meg a kisboltokat a bezárástól a Magyar Falu program. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte a pályázók között 100 olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem működött az üzlet.

Az üzemanyagárak emelkedésének lassulására számít a következő hetekben a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó az InfoRádióban arról is beszélt, hogy jelenleg nincs realitása annak, hogy a kormány ismét beavatkozzon az üzemanyagárakban.

55 milliárd forint értékű beruházást hajt végre büki gyárában a Nestlé Hungária - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta a svájci hátterű élelmiszeripari vállalat új üzemegységet létesít és két új automata gyártósort épít a telephelyen, ahol így 2025-től már évi 500 ezer tonna állateledelt állíthatnak elő.

Belgiumban ismét forgalomlassító megmozdulást tartanak a gazdák. A termelők a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak.

Egyiptom betonfallal körülzárt táborépítésbe kezdett a Sínai-félszigeten, ahol szükség esetén elhelyezhetőek palesztin menekültek százezrei - értesült a Wall Street Journal. Rafael Bank több mint egymillió ember zsúfolódott össze. Az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy a Hamász elleni műveleteket kiterjesztik a városra is.

Világszerte több ezer munkahelyet tervez megszüntetni a Continental. A CNN szerint a német autóalkatrész-gyártó 2025-től évi 400 millió eurót takarítana meg az intézkedéssel.

Görögországban az ortodox keresztény országok közül elsőként megszavazta az azonos neműek házasságát a parlament. A Görög Megoldás nevű jobboldali parlamenti párt keresztényellenesnek nevezte a törvényt, amelynek elfogadását az ortodox egyház is ellenezte.

Meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár. A Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese tragikus hirtelenséggel hunyt el 46 évesen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×