eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: BKV/Facebook

Ingyenessé tenné a közlekedést minden 14 év alatti és a fogyatékkal élők számára is a kormány - a nap hírei

Jövő hétfőn indul a jelenleginél egyszerűbb és gyorsabb, azonnali online értékpapírszámla-nyitás. Drágul az üzemanyag januártól, megjelentek a legfrissebb jövedékiadó-módosítások

A 14 éven aluliak mellett a fogyatékkal élőknek is ingyenessé tenné a közösségi közlekedést a szakminiszter. Lázár János Közösségi oldalán azt írta, hogy azt szeretné elérni, hogy 65 év felett és 14 év alatt mindenki ingyen utazhasson Magyarországon. Emellett több segítséget adna a közalkalmazottaknak is, többek között a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók utazásához.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy holnap döntés születhet a Magyarországnak járó uniós forrásokról. Varga Mihály ezt rövid Facebook-posztjában írta, mielőtt Brüsszelbe utazott.

Jövő hétfőn indul a jelenleginél egyszerűbb és gyorsabb, azonnali online értékpapírszámla-nyitás – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a kincstári szolgáltatás minden, ügyfélkapuval rendelkező magyar magánszemély számára rendelkezésre áll, mindössze néhány percre csökken a számlanyitás időtartama.

Átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot. Ha elfogadják a kormánypárti képviselők indítványát, januártól Nemzetgazdasági Minisztériumként működik tovább a tárca, amelynek vezetője Nagy Márton.

Megjelentek az adóhivatal oldalán a legfrissebb jövedékiadó-módosítások, ez alapján január elsejétől a benzin esetében 152 forint 55 fillér, a gázolajnál 142 forint 90 fillér lesz az adó mértéke. Ezek növekedhetnek a Brent olajfajta árának függvényében. A portfolio azt írja: a literenkénti üzemanyagár ezzel jóval a régiós átlag fölé fog ugrani.

Új tulajdonoshoz kerül a magyar áramtőzsde a MAVIR-tól. 2025-től várhatóan egyedüli részvényesként tulajdonolja a szerb, a szlovén és a magyar áramtőzsdét egy új holding, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt..

Magyar-szerb-szlovén együttműködésben közös regionális villamos energia tőzsde kezdi meg működését 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a magyar HUPX 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a közép-kelet-európai és észak-balkáni térség kiemelkedő árjelző szereplője.

Az önkormányzati törvény módosításával a települések csak olyan konszolidált költségvetést fogadhatnak el, ami nem tervez hiánnyal – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence fontosnak nevezte annak megelőzését, hogy egy önkormányzat fizetésképtelenné váljon.

Várhatóan jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es büdzséről, amelyben 12 közvetlen uniós finanszírozású beruházás, köztük a Göncz Árpád Városközpont felújítása szerepel. A közgyűlés jövő szerdán tárgyalhatja a Rákosrendező területére tervezett ingatlanberuházással összefüggő fővárosi álláspontot is.

Hamarosan befejeződik a kormányablak-hálózat kiépítésének intenzív fejlesztési ciklusa - mondta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István közölte: az elmúlt években mintegy 50 milliárd forintból, több mint 500 közigazgatási épület létesült vagy újult meg.

Több mint ezer ingatlan kisajátításáról döntött a kormány a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt műszaki tartalmának módosulása miatt. A lépés a többi között Budapest számos kerületében, valamint Dömsödön, Kiskunhaloson és Taksonyban fekvő területeket is érint. A vasútvonal fejlesztését 85 százalékban kínai hitelből, 15 százalékban állami forrásból finanszírozzák, és a fejlesztést 2025-re tervezik befejezni.

A vagyonnyilatkozati rendszer reformját kezdeményezi az Integritás Hatóság, álláspontjuk szerint ugyanis a magyar rendszer nem éri el a célját - közölte a hatóság elnöke. Bíró Ferenc azt mondta, a hatóság alapvetően egy digitális platformot szeretne létrehozni.

Az euroövezetben 0,1 százalékkal csökkent, míg az Európai Unióban nem változott a GDP a 3. negyedévben éves összevetésben. A legnagyobb növekedést negyedéves bázison Málta érte el, 2,4 százalékosat, Magyarország 0,9 százalékot könyvelhet el.

A fogyasztóvédelem Európa számára a legjelentősebb kihívások közé tartozik, ezért a magyar uniós elnökség egyik kiemelt területe lehet - mondta az igazságügyi miniszter. Tuzson Bence a GVH rendezvényén hangsúlyozta, hogy a fogyasztói jogok érvényesítése a családok biztonságát is érinti.

Olaszország kilép a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésből. Giorgia Meloni miniszterelnök Rómában úgy fogalmazott, hogy a kezdeményezés nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását.

Csehország mindenképpen folytatni fogja Ukrajna támogatását - jelentette ki a cseh köztársasági elnök Prágában. Eközben a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet szerint az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati államok részéről, minden eddiginél kevesebben akarják továbbra is támogatni a kijevi kormányt.

Több mint kétszeresére nőtt a légiutasok száma 2022-ben az Európai Unióban, az Eurostat adatai szerint. Az EU statisztikai hivatala szerint a légiutasok száma 2022-ben megközelítette a 820 milliót az unióban. A legnagyobb növekedést Írországban, majd Szlovákiában és Finnországban jegyezték fel, Magyarország a 4. helyen végzett.

Automatikusan titkosítani fogja a személyes üzeneteket a Facebook és az Instagram. A Meta illetékeseire hivatkozva a Wall Street Journal című amerikai lap azt közölte: a Messengerben az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik, és a következő hetekben fokozatosan vezetik be minden felhasználó számára.

Nincs elzárt település a havazás miatt az országban, de az utakon és vonatok közlekedésében is fennakadásokra kell számítani. Emellett több településen áramkimaradások vannak a leszakadt vezetékek miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a legtöbb esetben Budapesten, Pest és Nógrád vármegyében adott munkát a tűzoltóknak a havazás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×