eur:
393.63
usd:
370.04
bux:
66115.42
2024. április 17. szerda Rudolf
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Index: átnevezik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot

A tárcát természetesen továbbra is Nagy Márton vezeti majd. A névváltoztatás összefügghet az elmúlt napokban nyilvánosságra került átszervezésekkel.

Nem csak egy változás lehet 2024. január 1-jétől a magyar kormány minisztériumainál. Mint ismert, januártól létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amely a Minisztérium szervezetéből válik ki és amelynek Navracsics Tibor lesz a vezetője.

Az Index most egy meg nem nevezett parlamenti forrás alapján arról ír, hogy jövő év elejétől a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átkeresztelnék Nemzetgazdasági Minisztériummá.

Az új név arra utalhat, hogy Nagy Mártonnak a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet gazdasági kérdésekben, mint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetőjeként. (A Pénzügyminisztérium elnevezése, funkciója és portfóliója változatlan marad.) Nemzetgazdasági tárca létezett már korábban, 2010 és 2013 között (Matolcsy György mostani jegybankelnök vezetésével), illetve 2013 és 2018 között (Varga Mihály vezetésével).

Kedden derült ki, hogy december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések, és annak vezetője Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, akit ügydöntő jogkörrel ruháztak fel. Ezzel együtt megszűnt a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, aminek élén korábban Nagy Márton állt, valamint létesült egy új kormányzati döntéshozó fórum a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, és vétójoga lesz költségvetési kérdésekben.

Címlapról ajánljuk
Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.

Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Biztosan lesz izraeli válaszcsapás – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, külpolitikai újságíró. Szerinte azonban nyílt háború nem várható a két ország között, az újraválasztására készülődő Joe Biden amerikai elnök ugyanis ezt nem támogatná.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×