eur:
389.15
usd:
360.76
bux:
68463.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Mentők szállítják el a baleset egyik sérüljét 2018. május 29-re virradó éjjel a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, ahol egy külföldi rendszámú emeletes autóbusz a Felsőcsatári úti aluljáró előtti magasságkorlátozó kapunak rohant. Az elsődleges információk szerint a balesetben többen megsérültek. A munkálatok idejére a gyorsforgalmi út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.
Nyitókép: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Jelentős változás jön a mentőknél novembertől

Változik a besorolási rendszer, jön a videóhívás és a sebességkorlátozás.

A többi között háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemzik a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra - írja a Népszava.

Az új intézkedések között szerepel az is, hogy a mentők sebességét korlátozzák. A főigazgató utasítása szerint október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 18-án személyes látogatást tett az OMSZ mentésirányító központjában. A lap kérdésére, hogy pontosan milyen feladatokat adott a belügyminiszter, a szervezet kommunikációs vezetője, Győrfi Pál elmondta: azt, hogy „Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon.”

Nagyobb figyelem jut a miniszteri látogatás után a mentésirányítókra, ők azok, akik fogadják a segélyhívásokat, és döntenek arról, hogy kihez, milyen felkészültségű személyzet (orvos, mentőtiszt vagy ápoló) és milyen felszereltségű kocsi induljon.

November elsejétől bevezetik az úgynevezett helyszíni videohívást is. Ezt azt jelenti, hogy a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videoközvetítést adhat a mentésben közreműködő.

Az új besorolási rendtől OMSZ vezetői azt várják, hogy ez több lehetőséget ad a beteg számára legmegfelelőbb, állapota szerint indokolt sürgősségi fokozat kijelölésére. „Egy jobban átlátható, sokrétűbben osztályozható és nemzetközi tapasztalatok alapján is áttekintett rendszer bevezetése válik ezzel valóra, amely alkalmazkodik a kórházi sürgősségi rendszerekben is használt ötfokozatú triage rendszerhez, továbbá így jól elkülöníthetőek a magas(abb) prioritású mentési feladatoktól az OMSZ új alapfeladataként ellátandó ügyeleti feladatok is.”

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×