eur:
391.24
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Több mint 8 ezer forinttal drágul az éves autópályamatrica-díja jövőre - a nap hírei

Novemberi nyugdíj-kiegészítés kifizetéséről döntött a kormány. Izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről írtak alá megállapodást a két ország védelmi miniszterei.

Nyugdíj-kiegészítés kifizetéséről döntött a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, idén az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudják megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetnek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: mivel a nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, azért a korábbi 15 százalékos emelést még 3,1 százalékkal egészíti ki a kormány. Visszamenőleges hatálya miatt novemberben egy összegben kapják meg az érintettek az emelést. Az átlagos nyugdíj esetében a kiegészítés mintegy 78 ezer forintot jelent.

Közeledtek az álláspontok a legutóbbi kétoldalú bértárgyalásokon a munkáltatók és a munkavállalók között - mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda kiemelte: komoly áttörést ért el a Liga a bér- és bérkompenzáció-ügyben. A soron következő ülésen közös javaslatot nyújtanak be a bérkompenzáció technikai megoldására, amelyet először a kormánnyal kívánnak ismertetni. Hozzátette: szeretnének novemberben megállapodni a 2024-es minimálbérekről.

Térképes boltszűrővel bővült az online árfigyelő – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra a kormányinfón elmondta: rendelkezésre áll egy "kedvencek" funkció is, ahol a vásárlók be tudják állítani a közeli boltokat. A kormány azt reméli, hogy az új funkciók lokálisan is versenyt generálnak. A kötelező akciók ellenőrzéseinél a 100 millió forintot is meghaladta a bírságok összege, eddig 104 üzletet büntettek meg.

Lassult a természetes népességfogyás augusztusban. A KSH adatai szerint 7.695 gyermek született, 428-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor 11 százalékkal, 1.157-tel kevesebben haltak meg, mint tavaly augusztusban. Visszaesett a házasságkötések száma is. Az év nyolcadik hónapjában 6.586 pár állt az oltár elé, 17 százalékkal kevesebb, mint 2022. augusztusában. A teljes január-augusztusi időszakban pedig 27 százalékkal csökkent a házasság kötések száma az egy évvel korábbihoz képest.

A klímacélok eléréséhez elkerülhetetlennek nevezte az atomenergiát Áder János volt köztársasági elnök az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke emellett ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektromos autók gyártásához, a közlekedés zöldítéséhez, szükség van a lítiumion-akkumulátorokra és szerinte megfelelő technológiával és a szigorú szabályok betartásával környezetszennyezés nélkül működhetnek Magyarországon is az akkumulátorgyárak.

Közzétették a 2024-es autópályamatrica-díjakat a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. oldalán. A 10 napos matrica 900 forinttal lesz drágább 6400 forintba fog kerülni. A havi 1460 forinttal 10.360 forintra emelkedik, míg az éves matrica 8070 forinttal 57.260 forintra drágul. 2024 március végétől uniós előírás miatt, kötelező napi matricát is árusítani. Ennek áráról még nincs hivatalos tájékoztatás.

Bekérette Magyarország nagykövetét a szlovák külügyminisztérium a magyar külügyminiszter szlovákiai látogatása miatt. Balogh Csabát arra kérték, hogy tolmácsolja Szijjártó Péternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban. Szijjártó Péter kedden és szerdán járt Szlovákiában és arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az egységes magyar pártra. Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagálása szerint a szlovák külügyminisztérium viccelhet, amikor beavatkozásról beszél.

Svédország NATO-csatlakozásának mielőbbi ratifikálására szólította fel Magyarországot és Törökországot a francia külügyminiszter. Catherine Colonna Helsinkiben úgy nyilatkozott, hogy szeretnék Svédországot a NATO-ban látni, és azt szeretnék, ha Törökország és Magyarország eleget tenne kötelezettségének. Finnország idén áprilisban lett a NATO 31. tagállama.

Izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről írtak alá megállapodást a két ország védelmi miniszterei. A tárcavezetők történelmi jelentőségűnek nevezték a megegyezést. Boris Pistorius német védelmi miniszter kiemelte, hogy hazája nem várhat egy európai rendszer kifejlesztésére. Hozzátette: az Arrow 3 nem csak Németországot védi, mert az úgynevezett Európai Égi Pajzs Kezdeményezés részeként telepítik.

Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el tavaly novemberben a Kelet-Lengyelországban becsapódott rakétát. Két lengyel állampolgár meghalt az incidensben. A lengyel igazságügyi miniszter lublini látogatásán hozzátette, hogy a rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről.

Megnyílt a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A rendezvényen vasárnapig 140 kiállítóval, 40 külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várják az érdeklődőket a Millenáris parkban. A fesztivál díszvendég írójának járó Budapest Nagydíjat Karácsony Gergely főpolgármester és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adta át John Scalzi amerikai sci-fi írónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×