eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Két új funkcióval bővül az online árfigyelő – nem lassít az ellenőrzés

A változásokat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be a Kormányinfón.

Két újdonsággal bővül a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online árfigyelő – jelentette be Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón.

Az egyik változás, hogy mostantól működik a térképes boltszűrő, amelynek segítségével már arra is lehetőség van, hogy az aktuális tartózkodási hely megadásával – az erre szolgáló ikonra klikkelve – a vásárlók a közvetlen környezetükben található boltokat térképre helyezve lássák, majd az ezekben a boltokban kapható termékek aktuális napi árait hasonlíthassák össze. A másik pedig a kedvencek funkció, ez lehetőséget ad arra, hogy a gyakran látogatott üzleteket kiválasszák a felhasználók, és ezeknek az árait vethetik össze – magyarázta a kormányszóvivő. Azt is kiemelte, hogy ezekkel a megoldásokkal helyben is lehet versenyt generálni a kereskedelmi egységek között, és ettől nemcsak az árak, hanem az infláció csökkenését is remélik.

Arról is beszélt, hogy a legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően bezártak egy kiskaput az árfigyelőben, így

már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árát csak egy-két boltjukban csökkentették.

Július elseje óta a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, összesen 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi fogyasztói árakat a látogatók, és ebből 53-ban már csökkentek az árak, néhány esetben tíz százalékot meghaladó mértékben is.

"Ezeket a szabályokat nem csak meghozza a kormány, hanem be is tartatják a hivatalok – mondta Szentkirálya Alexandra, és kiemelte, hogy 986 boltot vizsgáltak már, 104 üzletnél volt kifogás, és 97 millió 650 millió forintot bírságot szabtak ki. Az árfigyelővel elenyésző esetben vannak visszaélések: 350 üzletet néztek meg, és mindössze öt üzletnél találtak kifogást.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×