eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay.com

Mutatjuk, mennyi lakossági hitel dőlt be idén itthon

A második negyedévben az 5,2 milliárd forintos állománynövekedés fele, azaz 2,6 milliárd forint a személyi kölcsönökhöz volt köthető.

A bankok 152 milliárd forintnyi 90 napon túli késedelmes háztartási hitelt tartottak nyilván június végén, ami a teljes háztartási hitelállomány 1,5 százalékának felel meg – közölte a Magyar Nemzeti Bank által ismertetett adatokat a Portfolio.

A portál azt írja, a második negyedéves számok nem mutatnak komolyabb hitelportfólió-minőségromlást, ugyanis a 2022-es év közepén 139 milliárd forint, míg 2023 márciusában 147 milliárd forint volt a jegybank által nyilvánosságra hozott adat, ráadásul közben a teljes lakossági hitelállomány is növekedett.

A 90 napon túli késedelmes háztartási hitelek aránya egyébként immár hat negyedév óta 1,5 százalék.

Az áprilstól júniusig tartó időszakban az 5,2 milliárd forintos állománynövekedés fele, azaz 2,6 milliárd forint a személyi kölcsönökhöz volt köthető. Utóbbiaknál figyeltek meg tehát az átlagosnál jelentősebb állománynövekedést. Itt az 55,8 milliárdos jelentős késedelemben lévő állomány 4,1 százalékos arányt mutat, ami egy évvel korábban még 3,8 százalék volt.

Lassul a dinamika, de lesz fordulat

Az Infostart is beszámolt róla, hogy a jegybank tájékoztatása szerint a nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható.

A vállalati hitelállomány a második negyedévben 158 milliárd forinttal, negyedéves alapon 1,3 százalékkal bővült, ami érdemben alacsonyabb a korábbi negyedévek dinamikájánál. Éves szinten 11 százalékos volt a növekedés, ugyanakkor az egyedi nagy ügyleteket kiszűrve már csak 6,4 százalékot mértek.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×