eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán katona ül egy lövészárokban a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Nem küld több fegyvert Ukrajnába Lengyelország - a nap hírei

A bankadó emelésének lehetőségéről is beszélt a pénzügyminiszter a közgazdász-vándorgyűlésen. Hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a belügyminiszter a tegnap, intézkedés közben meghalt rendőrt.

A kormány mérlegelheti, hogy ha a bankoknak jelentős eredményei lesznek, akkor további adókkal javíthatja az államháztartás helyzetét - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a közgazdász-vándorgyűlésen a bankok különadójának lehetséges emelése mellett a hitelek kamattámogatásának felülvizsgálatáról is beszélt. Hozzátette: a kabinet jövőre ragaszkodik a 2,9 százalékos hiányhoz, ezért akár folyamatban levő beruházásokat is leállíthat, ha a költésgvetési helyzet ezt kívánja. Közben Kocsis Máté, a Fidesz újraválasztott frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kamattámogatott hitelek kamata és a bankadó nem fog emelkedni.

Az inflációt érdemben növelő intézkedéseket hozott a kormány 2021-22-ben – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a Közgazdász-vándorgyűlésen tömegbalesetnek nevezte a gazdaságpolitikai kormányzati lépéseket. Hozzátette: jelentős, a második legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedte el Magyarország az elmúlt két negyedévben. A jegybank elnöke az elmúlt évek gazdaságpolitikáját kudarcként jellemezte, ugyanakkor szerinte decemberre 7 százalék körüli lehet az infláció.

Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding a Baross Gábor tőkeprogram alprogramjain keresztül. Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét.

Informatikai átállás lesz az MBH Banknál, ezért szeptember 29-e és október 3-a között részleges és teljes bankszünnapokat tartanak. A pénzintézet azt írja: az átállási időszak teljes ideje alatt a tervek szerint a bankkártyahasználat zavartalan lesz, az átutalásoknál azonban lehet leállás.

Egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében a kormánypárti frakciók, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített filmmel kapcsolatban - közölte a Fidesz újraválasztott frakcióvezetője. Kocsis Máté elmondta: a parlament elé terjesztenek egy szuverenitási törvénycsomagot is, ami tartalmaz majd alaptörvény-módosítást, valamint egy olyan szabályt, amely kimondja: a választáson induló szervezetek a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok szerint kell, hogy eljárjanak. Emellett az indítványnak a büntető törvénykönyv módosítását is tartalmaznia kell.

A csok kiterjesztését, a csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól a KDNP - mondta a parlamenti képviselőcsoport vezetője a kormánypártok esztergomi frakcióülésének szünetében. Simicskó István úgy vélte: a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát már 2024 elején be lehet vezetni. Kiemelte: 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent.

Hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a belügyminiszter a tegnap, intézkedés közben meghalt rendőrt. Kónya Gábor Lajos a Terrorelhárítási Központ tiszthelyettese az Esztergom közelében történt robbantásban vesztette életét. Az elkövető - aki szintén meghalt - szándékosan idézett elő gázrobbanást. A detonációban nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, öten még kórházban vannak. Közülük egy rendőr állapota súlyos. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a részleteket ismertetve azt mondta: az ügyészség szerint a TEK munkatársai minden szakmai szabályt betartottak.

Nem küld több fegyvert Ukrajnába Lengyelország, hogy saját védelmére koncentráljon – jelentette be a miniszterelnök. Mateusz Morawiecki alig pár órával azután beszélt erről, hogy Varsó bekérette az ukrán nagykövetet is a gabonavitában. Az orosz invázió megindítása után Varsó volt Kijev egyik legfontosabb fegyverszállítója, miközben az ország 1 millió menekültet is befogadott.

Összességében betartják a tűzszünetet Hegyi-Karabahban - közölte örmény miniszterelnök Jerevánban. Nikol Pasinján tagadta azokat az értesüléseket, hogy tömeges polgári áldozatai lettek volna az azeri katonai műveletnek. A hegyi-karabahi orosz békefenntartó katonák halála miatt bocsánatot kért az azeri államfő és részvétét fejezte ki telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Közben Azerbajdzsán tervezetet adott át Örményországnak a békemegállapodásról, ugyanakkor az orosz hírszerzés szerint nem jutottak végső megállapodásra az összes problémában a felek.

Holnaptól látogatható a Szépművészeti Múzeumban a Pierre-Auguste Renoir kiállítás. Magyarországon először nyílik a francia impresszionista festő egész életművét áttekintő, nagyszabású tárlat. Baán László, a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában felidézte: az elmúlt 10 évben nem volt átfogó Renoir kiállítás Európában.

Átadták a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában. A díjat idén Giliga Ilka díszlet- és jelmeztervező, Hajdu Tibor színész, a Győri Nemzeti Színház tagja, László Lili színész, az Orlai Produkció alkotóközösségének tagja, Medveczky Balázs színész, a Vígszínház társulatának tagja és Tarnóczi Jakab, a Katona József Színház rendezője érdemelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×