eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Motorcsónakról biztosítják a helyszínt rendőrök Balatonszéplak közelében, miután a Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter 2023. szeptember 7-én. Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében - a nap hírei

Az állam pénzügyi támogatásával megvalósuló valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházást jelentette be Magyarországon a Samsung. Még az idén pozitív fordulatra számít az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon a területfejlesztési miniszter.

Az állam pénzügyi támogatásával megvalósuló valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházást jelentette be Magyarországon a Samsung - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a vállalat 22,5 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektje nyomán majd tovább nőhet az új elektromos akkumulátorok kapacitása és biztonsága a gyártás gazdaságosságának javulása mellett. Ehhez az állam 5,5 milliárd forint támogatást ad.

Továbbra is kiemelt célnak nevezte az infláció letörésének folytatását, valamint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke. Varga Mihály és Matolcsy György megvitatta az elmúlt napok gazdasági fejleményeit. A találkozó témái között szerepelt az Európai Központi Bank értékelése a magyar jegybanktörvény tervezett módosításáról. Úgy értékelték, hogy az új szabályok tovább növelik a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét és növelik a költségvetés stabilitását.

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. AZ ORFK közlése szerint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának gyakorlata közben történt a baleset, a parttól mintegy 300 méterre. A roncsot kiemelték. Júniusban egy horvátországi hadgyakorlaton a honvédség egyik helikoptere zuhant le, azt a balesetet a 3 fős legénységből senki sem élte túl.

A héten, pénteken már nem változnak az üzemanyagárak – írja a Holtankoljak.hu. A 95-ös benzinért jelenleg 643 forintot kérnek literenként. A gázolaj literje 651 forintba kerül. Másfél hónap után, szeptember 6-án csökkent a gázolaj ára, literenként 6 forinttal. A benzin árában szerdán nem történt változás.

Júliusban 2,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva ugyanakkor 2,9 százalékos az emelkedés. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár az adatokat úgy kommentálta, hogy az áprilisi mélypont után havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Szerinte összességében jó esély van arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon.

Még az idén pozitív fordulatra számít az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor a tegnapi brüsszeli egyeztetés után megerősítette: abban állapodtak meg Johannes Hahn költségvetési biztossal, hogy gyorsítani kell a tárgyalásokat, a technikai problémákat pedig meg kell oldani, hogy november végén megállapodásra juthassanak. Azt is közölte: a kormány arra vár, hogy Brüsszel elkészítse hivatalos jelentését a Magyarország által elvégzett munkáról.

Az idén is számos ösztöndíj lehetőség várja a szakképzésben tanuló diákokat – hívja fel a figyelmet az Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság. Az első időszakban általános ösztöndíj jár a tanulóknak, később a duális képzésben résztvevők az ösztöndíjak mértékét jelentősen meghaladó munkabért kaphatnak. A végzős évfolyamon tanulók pedig akár 300 ezer forint pályakezdési juttatásban is részesülhetnek. Az idei tanévtől duplájára nőnek az ösztöndíjak a dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára.

Pártot alapít Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke. Az új tömörülés neve Második Reformkor Párt. A politikus azt is bejelentette, hogy sem a kormánypártokkal, sem az ellenzékkel nem készülnek politikai szövetségre. Vona Gábor azt is hangsúlyozta: nem ideológiák, hanem a reformkoriság politikai szemlélete mentén politizálnak majd, csak az ügyeikre akarnak koncentrálni, közben a ma jellemző törzsi viszálykodás helyett hidakat építeni.

Javaslatcsomagot dolgozott ki a területi monitoring rendszerek működésének javítására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület szerint a műholdak gyakran nem a valóságnak megfelelő adatokat rögzítenek, és emiatt a gazdálkodók indokolatlanul kapnak meg nem felelésről szóló végzést a Magyar Államkincstártól.

Az öntözés-fejlesztésről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett az agrárminiszter, Izrael mezőgazdasági tárcavezetőjével. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy a vizet meg kell tartani és gazdálkodni kell vele, mert az a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja. A tárcavezető kitért arra is, a magyar agrárium az ország népességének dupláját képes ellátni élelmiszerrel, így Magyarország Izrael importigénye szempontjából is kulcsfontosságú partner lehet.

Ukrajna horvátországi kikötőkön keresztül kezdte meg gabonájának szállítását - közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át halad, de Kijev alternatív útvonalakat keres a tavaly Oroszország indította háború óta, és különösen amióta Moszkva július közepén úgy döntött, hogy felmondja az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt. Az ukrán külügyminiszter július végi zágrábi látogatásán közölte: Horvátország beleegyezett abba, hogy az ukrán gabona exportjához használják dunai és adriai kikötőit.

A magyar-szerb védelemnek köszönhetően jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma Szerbia és Észak-Macedónia közös határán – jelentette ki a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence a dél-szerbiai Presevóban elmondta: a magyar és szerb rendőrök közösen járőrőznek közvetlenül a 7 km hosszú határkerítés mellett. Rétvári Bence ellátogatott a presevói befogadóközpontba is, ahol a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta már csaknem 2 millió ember fordult meg.

Több mint a kétszeresére, 14 milliárd forintra nőtt a szálláshelyek bevétele Budapesten az augusztusi atlétikai világbajnokság idején az előző év azonos időszakához képest. 170 ezer vendég csaknem 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban a sportesemény napjaiban. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján az augusztus 19-e és 27-e között tartott rendezvény idején a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség összesítése alapján mintegy 200 országból érkeztek a budapesti szálláshelyekre, a vendégéjszakák 85 százalékát a külföldi turisták adták. 2022-höz képest a belföldi vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt.

Újabb sztrájkot hirdettek a Ryanair brüsszeli pilótái a jövő hét végére, szeptember 14-ére és 15-ére. A munkabeszüntetés a Ryanair Charleroi-ba és Charleroi-ból induló gépeit érinti, de egyelőre nem tudni, hány járatot kell majd törölni. A pilóták továbbra is azt követelik a légitársaságtól, hogy állítsa vissza fizetésüket a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel akkor a vállalat úgy döntött, hogy 20 százalékkal csökkenti a bérezésüket. A sztrájk további oka, hogy a Ryanair októbertől fel kívánja mondani a valamennyi Belgiumban állomásó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes.

Útnak indult a holdjárót szállító japán űrrakéta. A SLIM leszállóegységet azért fejlesztették ki, hogy tesztelhessék vele a holdra szállás technológiáját. Az eszköz a tervek szerint 3-4 hónapon belül áll Hold körüli pályára, és 4-6 hónap múlva kísérli meg a leszállást. Ha sikerrel jár, Japán lesz az 5. holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×