eur:
389.38
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Nincs elegendő orvos a közellátás fenntartásához? – a nap hírei

Rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalhatnak július elején a pedagógusok státusztörvényéről. Elutasította az uniós költségvetési javaslatot a magyar kormányfő. Megakadályozná a főpolgármester, hogy kínai vegyianyag elosztóközpont jöjjön létre Budapesten. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a kormány július első hetére, a pedagógusok státusztörvénye is napirenden lesz – derül ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leveléből, amit a parlament oldalán kedden tettek közzé. A nyári rendkívüli ülésen tíz törvényjavaslatot tárgyalna a kormány, köztük a között van a 2024-es költségvetést vagy az új beruházási törvényt. A Pedagógusok Szakszervezete tüntetést tervez a jogszabály elfogadásának napjára.

Júniusban már 20 százalék alá mehet, és október-novemberre egy számjegyű lehet infláció – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor meglepetésnek nevezte, hogy a lakossági fogyasztás a kormány vártnál nagyobb mértékben esett vissza, a kiskereskedelem ötödik hónapja csökken. Bejelentette, hogy szeptember után is érvényben marad az élelmiszerek kötelező akciózása, és a nyújtandó kedvezmény mértékét tízről 15 százalékra emelik.

Újabb 3 hónappal, szeptember végéig meghosszabbította a június végén lejáró betéti kamatstopot a kormány. Az intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát tavaly ősz óta korlátozzák a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő szinten.

Az idei első negyedévben 774 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az egyenleg 1501 millió euró, a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény 1131 millió euró volt. A nemzetgazdasági nettó adósságállománya az idei első negyedévben csaknem 27 ezer millió euró volt.

Elutasította az uniós költségvetési javaslatot a magyar kormányfő, mert szerinte az a migrációt és a brüsszeli bürokrácia növelését is elősegíti. Orbán Viktor erről videokonferencián tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta első ízben léptek ukrán katonák olyan területre, amit még 2014-ben vesztettek el – közölte a brit védelmi minisztérium. Az ukrán légideszantos egységek Donyeck városának közelében hajtottak végre kisebb előretöréseket.

Teljes harckészültséget rendelt el a fehérorosz hadseregben a hétvégi oroszországi események miatt a belorusz elnök. Aljakszandr Lukasenka főtisztek előtt azt mondta, hogy ha Oroszország összeomlik, a fehérorosz vezetés is a romok alatt találja magát.

A Wagner katonai magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta – közölte az orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt mondta: tavaly május óta egy év alatt 86 milliárd 262 millió rubelt fizetettek ki a zsoldoshadseregnek, élelmezésre pedig még 80 milliárd rubelt kaptak.

Nem tulajdonít nagy jelentőséget a Wagner csoport lázadásának a magyar kormányfő. Orbán Viktor a német Bild című lapnak azt mondta: az a gyengeség jele lehet, hogy az esemény megtörténhetett, az viszont az erőé, hogy 24 órán belül rendezni tudták. Úgy vélte: Ukrajna nem nyerheti meg a háborút, a béke pedig elsősorban az Egyesült Államokon múlik.

Az Európai Bizottság 77,1 millió eurós magyar állami agrártámogatást hagyott jóvá – közölte a testület. A támogatásokat mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozások kaphatják az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben.

Két újabb kínai vállalati beruházásról született megállapodás összesen 35 milliárd forint értékben – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Tiencsinben. Előzőleg Szijjártó Péter ismét a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fenntartása mellett érvelt, és úgy fogalmazott: brutális gazdasági öngyilkossággal érne fel Európa számára a kötelékek elvágása.

Meg akarja akadályozni a főpolgármester, hogy kínai vegyianyag elosztóközpont jöjjön létre Budapesten, Soroksáron. Ez már a szerdai közgyűlés napirendjén szerepelni fog, A Direkt36 kormányzati belső dokumentumokra hivatkozva írt arról, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint sincs elegendő orvos a közellátás fenntartásához. Erről a szervezet főigazgató-helyettese beszélt egy egészségügyi szaklap konferenciáján. Szondi Zita azt mondta: a KSH által nyilvántartott 39 ezer orvos csak akkor lenne elég, ha valamennyien teljes munkaidőben az állami intézményekben gyógyítanának, ez azonban nem így van.

Megérkezett a szolnoki légibázisra a horvátországi helikopter-balesetben meghalt magyar katonák koporsója. A három katona földi maradványait katonai tiszteletadással fogadták.

Felfüggesztett börtönre ítélték az Audi volt vezetőjét. Rupert Stadlert, az autógyár igazgatótanácsának volt elnökét nem jogerősen csalásért marasztalták el, és 1 év 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztés mellett 1,1 millió euró pénzbüntetést kapott. A volt vezető már 2016 júliusában tudott arról, hogy az Audi egyes dízelmotortípusainál manipulálják a nitrogén-oxid-kibocsátás mértékét, mégis utasítást adott az eladásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×