eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook/Merész Márton

Karácsony Gergely: Budapest nem lehet kínai „méreglerakat” – videó

Nem kell Budapestnek az, hogy a kínai méreglerakatok helyszíne legyen – fogalmazott a a főpolgármester keddi rendkívüli online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely közölte: kedd reggel sajtóhírekből arról értesültek, hogy „a magyar kormány és kínai partnereik az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok legfontosabb bázisát Budapestre szeretnék telepíteni”.

Innen kívánják ellátni nemcsak a Magyarországot, hanem egész Európát „áthálózó” kínai akkumulátorgyárakat „olyan veszélyes anyagokkal, amelyek egy katasztrófahelyzet esetén nagyon súlyos kockázatot jelenthetnek a helyben lakók számára” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

„ez teljes mértékben ellentétes azokkal a tervekkel, amelyeket mi szeretnénk Budapesten megvalósítani, és (...) amit a budapesti polgárok és a soroksáriak szeretnének”.

Szavai szerint az ügyről semmilyen tájékoztatást nem kaptak a kormánytól, azonban „pontosan tudják”, hogy „amikor valami nagy disznóság készül, azt titokban szokták csinálni”. A főpolgármester megalapozottaknak minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint „a kormány ezt az üzletet szeptemberben nyélbe akarja ütni”.

Egyúttal kiemelte, főpolgármesterként mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ez a terv ne valósulhasson meg. Karácsony Gergely közlése szerint a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén napirendre kívánja vetetni azt a napirendi pontot, amely „az összes létező jogi eszközt megragadja annak érdekében, hogy megállítsuk ezt az eszelős tervet”. Utalt arra, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése már most is megkeseríti a soroksáriak életét.

A főpolgármester szerint a beruházást egy jelenleg még beépítetlen területen akarják megvalósítani. Az érintett – jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló – területtel a fővárosi önkormányzat már korábban is szerette volna bővíteni a várost körülvevő véderdőt – magyarázta, jelezve: „itt az ideje, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot”.

Karácsony Gergely megjegyezte: szerdán világos értékválasztás elé állítják a közgyűlés tagjait, hogy véderdőt akarnak-e, vagy veszélyes vegyszerek raktározására alkalmas területet. Jelezte: minden képviselő szavazatára számít szerdán, továbbá bízik benne, hogy az ügyben Soroksár önkormányzata – pártállástól függetlenül – a főváros partnere lesz, hiszen elsősorban soroksári emberek „életét, egészségét kockáztathatják” ezek a tervek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×