eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Komjáthi Imre, az MSZP képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

MSZP: hol a luxusvagyonadó?

A kamatadó helyett luxusvagyonadó kivetésére, valamint áfacsökkentésre, nyugdíjemelésre és egy élelmiszerkártya bevezetésére tett javaslatot az MSZP az Országgyűlés rendkívüli ülésén. A kormány szerint az új adóra azért volt szükség, hogy többen vásároljanak állampapírt.

A szocialisták javaslatait Komjáthi Imre MSZP-s képviselő ismertette: „Tessék a legkiszolgáltatottabb emberek sanyargatása helyett az elmúlt 13 év nyerteseitől nagyobb áldozatot kérni.” Megfogalmazása szerint brutális gazdagodás ment végbe egy szűk körben, de nincs luxusvagyonadó és magasabb adókulcs a milliós fizetéseknél.

„Vegyék le a rekordméretű áfát az élelmiszerekről, támogassák a hazai kisboltokat az árak mérséklésében, azonnal emeljék meg 5 százalékkal a nyugdíjakat, a leginkább rászoruló 300 ezer család kapjon havi 20 ezer forint értékben élelmiszerkártyát” – sorolta a szocialista politikus.

Az új adó (kamatadó) bevezetésével az állampapíroknak akar versenyelőnyt adni a kormány, jelezte válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adónak (szocho) egyetlen oka van: a kormány erősíteni kívánja az önfinanszírozást, hogy az állampapír-kötvények némi versenyelőnyhöz jussanak más befektetési formákkal szemben – fogalmazott Tálai András, nyomatékosítva a „némi” jelzőt. Szerinte azért is kell kell annyira szigorúan, komolyan venni a finanszírozást, mert a baloldal bevallottan azon dolgozik, hogy Magyarország a neki járó uniós forrásokat ne kapja meg.

„Ha EU-s források érkeznének, nem kellene ennyi külső forrást bevonni a költségvetés egyensúlyához, és nem tartanánk itt, hogy bizony nagyon oda kell figyelni arra, hogy az állampapír-kötvények összegét tudjuk növelni” – magyarázta. A pénzügyminiszter helyettese hangsúlyozta, hogy a kormány 2024-ben is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×