eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.
Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images

Nagy roham jöhet az életbiztosításokért – közeleg a határidő

A megtakarításokra kivetett új adót csak akkor lehet elkerülni, ha június 30-ig szerződést köt az ügyfél.

Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást legkésőbb június 30-ig – a rendelet hatálybalépését megelőzően – el kell indítaniuk – írja a Portfolio.

Az egyszeri és rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is szocho-mentesek maradhatnak, ha a megtakarító június 30-ig eljuttatja az aláírt ajánlatot a pénzintézethez.

Veres Patrik, a Grantis öngondoskodási szakértője felhívta a figyelmet: július 1. után is indíthatunk majd olyan biztosítói megtakarítást, aminek hozama mentesülhet a szocho alól:

  • rendszeres díjas életbiztosításnál a megtakarítás 10. évétől kamatadó- és szocho-mentesen vehetjük fel az összegyűlt vagyont. A 6. évtől pedig feleződik az adóteher.
  • egyszeri díjas megtakarítás esetén a 3. évtől feleződik hozamon lévő adóteher, az 5. évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama.
  • nyugdíjbiztosításoknál 10 év után adómentesen vehető fel a megtakarítás. Ha nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés, szintén nincs adófizetési kötelezettség függetlenül az eltelt évektől.

A nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl még a befizetések után járó évi 20 százalékos adójóváírást is megkapjuk, évente egy szerződéssel legfeljebb 130 000 forinttal gyarapíthatjuk így a megtakarítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×