eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ismét tüntetnek a státusztörvény ellen a diákok

A törvény visszavonása mellett azt akarják elérni, hogy a kormány üljön le tárgyalni az Egységes Diákfronttal. Hírét kívánják vinni a „7 igenes” népszavazási kezdeményezésüknek is.

Az 5 órára kitűzött indulás előtt a Tisza István szobor környékén gyülekeztek a résztvevők, addigra a tér déli része megtelt a helyszíni beszámolók szerint. Egy idősebb hölgy résztvevő rosszul lett, lefektették, orvost hívtak hozzá - még akkor is feküdt, amikor a tömeg elindult, rendőrök, diákok figyelnek rá.

Egy jókora magyar zászlót és három bölcs majmot formáló Orbán-Pintér-Maruzsa papírmasét is visznek a résztvevők a Kossuth térről a Falk Miksa utcán át a Nagykörúton az Oktogonra.

Indulás előtt annyit mondtak be a hangosbemondóba, hogy "ne rendetlenkedjetek és legyetek nagyon hangosak"!

Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart
Fotó: Infostart

Az Egységes Diákfront ezzel a szöveggel hirdette meg a megmozdulást, utalva a legutóbbi megmozduláson a rendőrök által használt könnygázra is: "Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon. A bosszú eszköze, a státusztörvény továbbra is elfogadhatatlan, követeljük a teljes tervezet azonnali visszavonását!"

A megmozdulás idejére a járművek elől lezárták a Nagykörutat a Margit híd és a Király utca között. Nem jár a 4-6-os villamos sem a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között, továbbá számos más felszíni tömegközlekedési járat útvonala módosult - frissülő közlekedési hírek itt.

A tüntetők a Vígszínház előtt azt skandálták, hogy "Ne írd alá, Kata!" - utalva ezzel arra, hogy képviselőik nemrég találkoztak Novák Katalinnal, azt kérve tőle, hogy ne szentesítse a státusztörvényt, de a köztársasági elnök ezt nem ígérte meg.

A demonstrálók megérkeztek az Oktogonhoz, ahol beszédekre kerül sor.

19 órakor bejelentették, hogy a demonstráció véget ért. A megmozdulás egyes résztvevői a Fidesz székházához vonultak. Az ingatlant rendőrök őrizték, a diákok előttük gyűltek össze. Nagyjából fél óra múlva a diákok elkezdték beljebb nyomni a rendőröket, mire rohamrendőrök érkeztek erősítésként. A tüntetők visszaszorításakor némi dulakodás alakult ki a rendőrökkel, több diákot kiemeltek a tömegből - ez volt a helyzet fél kilenc előtt kicsivel.

A rendőrség honlapján nagyjából ekkor megjelent egy közlemény, amely szerint "a jogellenes gyűlés résztvevői a VI. kerület, Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére."

A rendőrök szerint egyebek mellett ezt a vascsavart is feléjük dobták a tüntetők (police.hu)
A rendőrök szerint egyebek mellett ezt a vascsavart is feléjük dobták a tüntetők (police.hu)

.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×