eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

"Tudunk olyanról, aki mindenét elvesztette", avagy egy váci lakópark drámája

Az sem biztos, hogy felépülnek a lakásaik.

Egy budapesti férfi élettársával négy éve fizetett be két lakásra előleget a váci, Felsőtörökhegyi lakóparkban. Bár 2020-ban kellett volna átadni a lakásokat, mégis van, amelyiknek csak a puszta falai állnak. Munkavégzés fél éve nem volt az építési területen, őrzés sincs, többször be is törtek, s a már elkészült lakásokból elvitték a tolvajok a radiátorokat, csaptelepeket, minden mozdíthatót – írja a Blikk.

"121-en vagyunk abban a csoportban, amelyik a befektető-kivitelező cégekhez köthető szellemlakóparkok károsultjait köti össze. Mindannyiunknak a Smith Company, illetve a Smith & Tóth Kft. építette volna fel a lakását. K. Attila és T. Gábor a tulajdonosok, akik elérhetetlenek. A kapcsolatot egy ügyvéddel tarthatjuk, ez is nagy szó, a cég előző jogásza a tulajdonosokkal együtt a leveleinkre sem válaszolt" – nyilatkozta a férfi.

Szerinte évekig "csak a hitegetés ment" arról, hogy mi akadályozza a munkálatot. Utánajártak, de a legtöbb kifogásnak valóságalapja sem volt. "Amit megtudtunk, az viszont teljesen lehangoló volt:

a cégvezetők azért bujkálhatnak előlünk, mert több végrehajtási eljárás is indult a vállalkozásaik ellen,

vagyis nincs olyan tőke mögöttük, ami reményt adna, hogy befejezik az építkezéseket" – mondta, hozzátéve, hogy plusz pénzt is utaltak a cégeknek, hogy meggyorsítsák az építkezést, de az is odalett.

Andrási Imre építésügyi szakértő szerint az, hogy a két cég több lakópark építésébe is belekezdett, ám ezekből egy sem épült fel, arra utal, hogy az első ütem eladásaiból fedezik a következőt. Ám valamiért az első sem készült még el, az utolsónál pedig még az alapokat sem kezdték el kiásni.

"Az elmúlt években jelentősen növekedett az építőanyagok ára, a munkabérek, romlott a forint, így az akkor 500-600 ezer forintban meghatározott négyzetméterárak a duplájára is emelkedhettek. Ha a befektetők visszakapják a pénzüket, nekik az is kár, hiszen az akkor ebbe beletett egymillió forint vásárlóértéke ma már csak az összeg háromnegyede" – mondta a szakértő.

A jog szerint ilyenkor az eredeti szerződés szerinti árakon kell teljesíteni az építkezést, de a szakértő szerint ez szinte lehetetlen. A végrehajtások arra utalnak, hogy a kivitelező tönkrement. Egy feljelentés esetén a hatóság dolga lesz ennek kibogozása.

Az egyetlen megoldás, ha találnak egy befektetőt, aki hajlandó tőkét invesztálni a lakóparkok felépítésébe, persze, drágábban.

"Tudunk olyan károsultról, aki mindenét elvesztette, s az előleg befizetése után hitelből akarta kifizetni a lakás árát, ám a bank nem létező ingatlanra nem ad pénzt. Gondolkodunk rendőrségi feljelentésen szándékos csalás gyanúja miatt, de attól még nem lesz lakásunk" – mondta egy vevő.

A lakás nélküli lakókkal a kapcsolatot tartó H. Gábor elmondta, az ő megbízói nem a korábbi kivitelezők, hanem egy másik cég tulajdonosai, akik esetlegesen be tudják fejezni az építkezéseket. Már minden vevővel beszélt, de időpontot nem tud mondani, mikor lehet az építkezések folytatásából valami.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×