eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Pénzügyminisztérium: a reálbérek növekedése idén is folytatódhat, az árstopnak előbb-utóbb viszlát

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő erről az Országgyűlés költségvetési bizottságában beszélt, amelynek ülését az 2023-as büdzsé tervezett módosítása miatt hívták össze.

A költségvetési bizottság ülésén első felszólalóként Vajda Zoltán, a testület szocialista elnöke sérelmezte, hogy sem Varga Mihály pénzügyminiszter, sem Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem jelent meg a tanácskozáson. A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára viszont ott volt.

Banai Péter Benő felidézte, hogy a tavaly nyáron elfogadott büdzsét a Költségvetési Tanács is megalapozottnak tartotta, de akkor még senki sem tudta, hogy az orosz–ukrán háború ennyire elhúzódik. Ezért kell módosítani a költségvetést, hangzott az államtitkár indoklása. „Senki nem tudta, hogy milyen újabb és újabb szankciós intézkedéseket fognak elfogadni az európai uniós döntéshozó szervek, senki nem gondolta azt, hogy a háborúnak és a hozzá kapcsolódó szankcióknak olyan súlyos hatásai lesznek, mint amilyeneket most látunk” – tette hozzá Banai Péter Benő, aki szerint a kormány célja a munkahelyek, a családok, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelme.

Az eredetileg 670 milliárd forintos rezsivédelmi alap keretösszegét az energiaszektorra kivetett különadónak köszönhetően 2600 milliárd forintra emelik, a 30 év alatti édesanyáknak adókedvezményt biztosítanak, tovább növelik a nyugdíjakat és 250 milliárd forinttal csökkentik az állami intézmények kiadásait. A reálbérek növekedése idén is folytatódhat.

A költségvetési hiánycél a GDP 3,5 százalékáról 3,9 százalékra emelkedik. Az eredményszemléletű, tehát az uniós módszertan alapján megállapított hiány – a különleges gázkészlet megvásárlása miatt – 6,1 százalékra nő.

Az államadósság a tavalyi 73,5 százalékról 70 százalék alá csökkenhet 2023-ban

– sorolta az államtitkár.

Az költségvetési bizottság ellenzéki tagjai nem hiszik el, hogy a reálbérek tényleg emelkednek, és kifogásolják, hogy a kormány a háborúra hivatkozva, a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve folyamatosan módosítgatja a szerintük egyébként is túl korán elfogadott költségvetést, és ehhez statisztának használja az Országgyűlést.

Banai Péter Benő államtitkár szerint viszont segíti a tervezhetőséget, hogy a parlament mindig a tavaszi ülésszak végén dönt a következő év költségvetéséről, utána pedig az aktuális helyzethez alkalmazkodva megváltoztatja azt.

Az árstopokról azt mondta, hogy azokat a kormány és a jegybank szerint is ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×