INFORÁDIÓ
2023. február 1. szerda
Ignác

bor

lőrincz györgy

pannon bormíves céh

kóstoló

Ünnepi kostolót tart hétfőn a Pannon Bormíves Céh

Ünnepi kostolót tart hétfőn a Pannon Bormíves Céh

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A hagyományos Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón december 12-én a Pannon Bormíves Céh 33 borászatának ünnepi tételeit kóstolhatják meg a résztvevők a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rendezvénytermében, ahol átadják az idei Bussay-díjat is.

Figula Mihály fejéből pattant ki az ötlet, hogy nagyon jó lenne találkozni így az év vége felé egymással, borszeretőkkel, partnerekkel, és egy kicsit hálát adni a az egész évért, és egy kis ünnepségen megkóstolni azokat a borokat, amelyeket mi, bortermelők ünnepinek gondolunk – idézte fel a kezdeteket Lőrincz György, a Pannon Bormíves Céh elnöke, a Szent Andrea Pincészet vezetője.

A Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón csaknem százféle bort lehet majd megkóstolni, minden birtok három bort vihet magával, és 33 tagja van a céhnek. "Ami különleges szerintem, hogy személyesen lehet a bortermelőkkel találkozni. Akit érdekel ez a téma, annak nagyon értékes ez a lehetőség" – mondta Lőrincz György, és hozzátette, nyilvánvalóan szóba esik majd a 2022-es évjárat, amelyet az aszály meglehetősen megnehezített.

"Számomra a legfontosabb az, hogy a gondviselő Isten ura az életünknek és a világnak is, nagyon kilátástalan, izgalmas időszakot éltünk meg, ugyanakkor

hihetetlenül hálásak lehetünk, hogy tudtunk szőlőt szüretelni, és úgy érzem, hogy nagyon sajátos, izgalmas borok is születtek"

– mondta az idei évről a borász. Mint elmagyarázta, az egri borvidék eleve hűvös adottságú, ezért különösen érdekes élményt adott az év, mert más beltartalmi adottságú szőlőkkel dolgoztak, több olyan gyümölcsöt szüreteltek, ahol magasabb PH-értékek voltak, ami a bortermelésnél egy fontos szempont.

"Az látszódik, hogy ez az évjárat a mi borvidékünkön a stílusában picivel másabb bort fog eredményezni, kellően tömör, izgalmas ízek vannak, ugyanakkor picit melegebb az egész, több a lágyság, más az aromatikaintenzitás" – mondta Lőrincz György, de hozzátette, még annyira fiatal a bor, lehet, hogy két hónap múlva megint más arcát fogja mutatni, de úgy gondolja, hogy egy-két bor egészen finom jelen friss állapotában is.

A december 12-i kóstolón azonban ezek a tételek még nem lesznek ott, mert az ünnepi eseményre minden borászat a nemes borait, a pince kincseit, a félretett tételeit viszi.

A Testnevelési Egyetemen adják majd át a 2022-es Bussay László-díjat, amelyet két év Covid-szünet után tudnak odaítélni. Lőrincz György kiemelte, hogy az elismerést a magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek adják át, ezzel emlékeznek a névadóra, aki az elnök szerint "különleges személyisége volt a magyar szőlő- és borkultúrának, nagyon elhivatott volt, orvosként dolgozott és mellette épített fel egy birtokot, és nagyon magas színvonalú borokat termelt nagyon részletgazdag odafigyeléssel és innovatívan". Mint kiemelte, ez a díj nem a szőlő- és bortermelőnek szól, hanem mindenki másnak, aki tudásával, oktatói, gasztronómiai, művészeti tevékenységével a bort népszerűsíti.

"Bárki, aki a borért sokat tesz, azt szeretnénk díjazni. Nyilván előfordulhat, hogy egy olyan nagyszerű bortermelő kapja, aki Laci nyomdokába is léphet, de itt inkább mindenki másról van szó, aki segíti a szőlész-borász kulturális közösség munkáját Magyarországon és külföldön" – mondta a Pannon Bormíves Céh elnöke.

Kapcsolódó hang

Ünnepi kostolót tart hétfőn a Pannon Bormíves Céh – Lőrincz György
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018