eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ünnepi kostolót tart hétfőn a Pannon Bormíves Céh

A hagyományos Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón december 12-én a Pannon Bormíves Céh 33 borászatának ünnepi tételeit kóstolhatják meg a résztvevők a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rendezvénytermében, ahol átadják az idei Bussay-díjat is.

Figula Mihály fejéből pattant ki az ötlet, hogy nagyon jó lenne találkozni így az év vége felé egymással, borszeretőkkel, partnerekkel, és egy kicsit hálát adni a az egész évért, és egy kis ünnepségen megkóstolni azokat a borokat, amelyeket mi, bortermelők ünnepinek gondolunk – idézte fel a kezdeteket Lőrincz György, a Pannon Bormíves Céh elnöke, a Szent Andrea Pincészet vezetője.

A Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón csaknem százféle bort lehet majd megkóstolni, minden birtok három bort vihet magával, és 33 tagja van a céhnek. "Ami különleges szerintem, hogy személyesen lehet a bortermelőkkel találkozni. Akit érdekel ez a téma, annak nagyon értékes ez a lehetőség" – mondta Lőrincz György, és hozzátette, nyilvánvalóan szóba esik majd a 2022-es évjárat, amelyet az aszály meglehetősen megnehezített.

"Számomra a legfontosabb az, hogy a gondviselő Isten ura az életünknek és a világnak is, nagyon kilátástalan, izgalmas időszakot éltünk meg, ugyanakkor

hihetetlenül hálásak lehetünk, hogy tudtunk szőlőt szüretelni, és úgy érzem, hogy nagyon sajátos, izgalmas borok is születtek"

– mondta az idei évről a borász. Mint elmagyarázta, az egri borvidék eleve hűvös adottságú, ezért különösen érdekes élményt adott az év, mert más beltartalmi adottságú szőlőkkel dolgoztak, több olyan gyümölcsöt szüreteltek, ahol magasabb PH-értékek voltak, ami a bortermelésnél egy fontos szempont.

"Az látszódik, hogy ez az évjárat a mi borvidékünkön a stílusában picivel másabb bort fog eredményezni, kellően tömör, izgalmas ízek vannak, ugyanakkor picit melegebb az egész, több a lágyság, más az aromatikaintenzitás" – mondta Lőrincz György, de hozzátette, még annyira fiatal a bor, lehet, hogy két hónap múlva megint más arcát fogja mutatni, de úgy gondolja, hogy egy-két bor egészen finom jelen friss állapotában is.

A december 12-i kóstolón azonban ezek a tételek még nem lesznek ott, mert az ünnepi eseményre minden borászat a nemes borait, a pince kincseit, a félretett tételeit viszi.

A Testnevelési Egyetemen adják majd át a 2022-es Bussay László-díjat, amelyet két év Covid-szünet után tudnak odaítélni. Lőrincz György kiemelte, hogy az elismerést a magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek adják át, ezzel emlékeznek a névadóra, aki az elnök szerint "különleges személyisége volt a magyar szőlő- és borkultúrának, nagyon elhivatott volt, orvosként dolgozott és mellette épített fel egy birtokot, és nagyon magas színvonalú borokat termelt nagyon részletgazdag odafigyeléssel és innovatívan". Mint kiemelte, ez a díj nem a szőlő- és bortermelőnek szól, hanem mindenki másnak, aki tudásával, oktatói, gasztronómiai, művészeti tevékenységével a bort népszerűsíti.

"Bárki, aki a borért sokat tesz, azt szeretnénk díjazni. Nyilván előfordulhat, hogy egy olyan nagyszerű bortermelő kapja, aki Laci nyomdokába is léphet, de itt inkább mindenki másról van szó, aki segíti a szőlész-borász kulturális közösség munkáját Magyarországon és külföldön" – mondta a Pannon Bormíves Céh elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×