eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én. Mellettük Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (háttal).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Medgyessy Péter: helyes, hogy Orbán Viktor vitázik Brüsszelben, de...

A 80. születésnapját ünneplő volt kormányfő szerint utódja megszagolta a világpolitika illatát, és nagyon tetszik neki. 2004-es lemondásához fűződő viszonyáról is beszélt, valamint a pártállami időkben betöltött szerepét, felfogását is elmagyarázta.

A 80. születésnapját ünneplő Medgyessy Péter hosszú interjút adott az Indexnek, amelyből kiderül, ma már nem biztos, hogy lemondana a miniszterelnöki pozícióról, mint 2004-ben, ami megnyitotta az utat Gyurcsány Ferenc addigi sportminiszter előtt.

Az ellenzékből Donáth Annát tartja jó adottságúnak, Dobrev Klára "tehetséges", viszont utóbbinak mindig "koloncot fog jelenteni" a férje.

A múltjára is irányult egy kérdéscsoport. Medgyessy Péter elárulta, az volt a felfogása a pártállamba, hogy a rendszert "csak belülről lehet megváltoztatni", ezt tapasztalta az alatt a 21 év alatt is, amikor a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

"Úgy gondoltam, elindulhat valami, ami elvezet oda, hogy jól érezzem magamat ebben az országban. Sok minden el is indult, de ugye ’68 megbukott, mert az oroszok bevonultak Prágába, és megállították a teljes közép-európai reformfolyamatot" - emlékezett vissza.

1956-ot pedig 14 évesen csalódásként élte meg, mert "mindaz, ami ott, akkor elindult, azt egyszerűen megfojtották". Szerinte túl kellett lépni, és a "rendszeren belül" valamit csinálni.

A rendszerváltozáskor azt képviselte az MSZMP megszűnése kapcsán, hogy

cezúrát kell húzni, nem szabad az újonnan alakuló MSZP-nek semmilyen jogfolytonosságot vállalni az MSZMP-vel, hiába van ott a pártvagyon.

Miután az MSZP utódpárt lett, nem is lépett be, de hogy 2002-ig sem lépett be, azt már hibának tartja, így nem lett elég hátországa ahhoz, hogy megmaradjon székében 2004 nyara után.

A Bokros-csomag szerinte "szükséges és járható rossz" volt, csak

Bokros Lajos nem értett az emberek nyelvén.

Felidézte az Orbán Viktorral folytatott 2002-es választási vitát, szerinte az nagymértékben eldöntötte, hogy a baloldal választást tud nyerni. "Meglepő módon élveztem, mert nem féltem. Az előző és az utánam következő miniszterelnök-jelölti vitákon – már ameddig voltak ilyenek – szorongás volt látható mindkét szereplőn" - mondta, hozzátéve, akkor még volt tisztelet a politikai szereplők közt. A vitában igyekezett magát adni, tanácsadókra nem hallgatott, csak Vitray Tamással beszélt előtte.

"Mindenki csak nézett, hogy lehet egy vitában elismerni a másik igazát, pláne amikor két ellentétes oldal csatázik. Magamat adtam,

elmondtam az érveimet, és egyébként Viktor is jókat mondott. Mind a két oldalnak volt megfontolandó érve és megközelítése"

- ecsetelte.

Hogy megbánta-e, hogy a kémelhárításnak dolgozott, arra nem tudott egyértelmű igennel felelni. "Amire akkor kértek, és amire a kémelhárítás vezetésének szüksége volt: az a szakmai, pénzügyi tudásom. Ezt akarták használni. (...) A morális kérdés az, hogy vajon szabad volt-e az előző rendszert kiszolgálni. Ha nem, akkor az egyetemet sem szabadott volna elvégeznem. Mert ha az egyetemen szereztek egy tudást, és utána karriert csinálok, azzal már kiszolgálom a rendszert."

2004-es "megpuccsolásáról" is beszélt, de szerinte "az egyéni sorsa szempontjából jól döntött", talán meg sem éri a 80 éves kort, ha akkor kormányfő marad.

Helyesli, hogy Orbán Viktor vitatkozik az EU-val, de minden baj forrásának Brüsszelt tekinteni nem. A szankciók a világtörténelemben szerinte nem nagyon hoztak eredményt, néhány évben Krímben sem. Az ukrajnai háború megelőzését szerinte a világ egyszerűen elmulasztotta.

Vlagyimir Putyin korábban szerinte "normális ember volt", de mostanra "teljesen elszállt",

mégis vele kell tárgyalni, amíg ő az orosz elnök.

Hogy szerinte mi a különbség a 2002-es és a 2022-es Orbán Viktor között, arról azt mondta, "Viktor tényleg más ember lett. Megszagolta a világpolitika illatát, és ez nagyon megtetszett neki. Lehetséges, hogy túlértékeli egy kicsit."

Ma is dolgozik, egy tanácsadócége van, egy komoly klienssel, sokat utazik, legutóbb Írországban, Svájcban és Azerbajdzsánban járt.

Az MSZP vezetőivel ma már nem beszél, szerinte a párt ma egyetlen elfogadható személyisége Hiller István.

"Úgy érzem, hogy ha nem lennék aktív, meghalnék" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×