eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Motofish Images

Nő is zaklathat nőt, nem a munkatárs nemén múlik az inzultus

Első lépésként nagyon fontos lenne megtanulniuk a nőknek, hogy felismerjék, ha sérelem éri őket, ne bagatellizálják el ezeket a helyzeteket – mondta érdeklődésünkre Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője.

A nőket érintő munkahelyi zaklatások szempontjából nem az a lényeg, hogy férfi vagy nő a cégvezető vagy a HR-es, hanem hogy mennyire elkötelezett a téma iránt – mondta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője, akit a szervezet konferenciája kapcsán kérdeztünk.

Herczeg Mária a konferencia egyik fő témájaként kiemelte a Sanofi vállalatcsoport azon rendelkezését, hogy

14 hetes apaszabadságot ad munkavállalóinak.

Mint mondta, ez a világon is párját ritkítja, és mindenhol, így Magyarországon is biztosítják a kedvezményt a dolgozóknak. A magyar szabályozás ötnapos apaszabadságot ad.

Felidézte az egyik Telekom-alkalmazott felszólalását, amely azt elemezte, hogy mire vezethetők vissza a nemek közötti bérkülönbségek. Kiderült, hogy strukturális vagy HR-hiba is állhat a háttérben.

Pozitív példaként említette a Dreher Sörgyárat, ahol zöld számot hoztak létre a munkahelyi zaklatások jelentésére.

Elmondta, hogy Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a menstruációs szabadságról beszélt a konferencián, az önkormányzati intézményekben és a hivatalban is bevezették ezt a lehetőséget a női dolgozóknak.

A magyar női munkavállalók legnagyobb problémái meglátása szerint

  • a bérkülönbség,
  • az üvegplafon,
  • a verbális munkahelyi erőszak,
  • a lenézés,
  • a molesztálás,
  • a kirekesztés.

„Egyre többen fel merik emelni a szavukat ezekkel szemben, de ahhoz, hogy felemeljék a szavukat, fel kellene ismerni, hogy őket hátrány érte. Sok esetben az is a probléma, hogy fel sem ismerik ezt, merthogy »így szoktuk meg«, »ez így szokott itt lenni«, és ezzel sommásan elintézik a dolgot a női és a férfi vezetők is. Ahhoz, hogy a nők felszólaljanak az őket érő sérelmekkel szemben, nekünk, szakszervezeteknek rengeteget kell dolgozni azon, hogy meglássák a kolléganők, hogy őket hátrány érte” – mondta Herczeg Mária.

A zaklatás és a bérkülönbség tipikusan olyan hátrány, amire a nők nem mernek rákérdezni, ráadásul ezeket egyes munkáltatók tabusítják is.

„Tipikusan nehezen észrevehetők az obszcén viccek, a szőke nős viccek, a piszkálás, a fenékre csapás, mondván »hát, a Józsi ilyen, nem kell ezt mellre szívni«.

Ezek jelentik a kezdetet, aztán a probléma rendszerint elfajul” – mutatott rá a mindennapos, sokak által fel sem ismert sérelmekre.

Nem minden nő érti, hogy mi a nők problémája – felelte a kérdésre, miszerint számít-e, hogy nő vagy férfi mondjuk a HR-es. Hozzátette, ez is olyan dolog, amit meg kell tanulnia egy nőnek. Herczeg Mária szerint az a fontos, hogy a téma iránt elkötelezettek legyenek a munkatársak, az már nem számít, hogy az illető férfi-e vagy nő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×