eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
PET Kupa
Nyitókép: forrás: PET Kupa, Kubinyi Enikő

Hulladékgyűjtő verseny: 20 folyamkilométeren tisztulhat meg a természet

Harmadik alkalommal rendezik meg pethajós hulladékgyűjtő versenyt a Tisza mellékfolyóján. A rendezvényen öt csapat jelentős kenus különítmény bevonásával tisztítja a folyó Sárospatak és Olaszliszka közötti szakaszát. 

A III. Bodrogi PET Kupa verseny szeptember 7-én kezdődik a pillepalack hajók építésével Sárospatakon, majd másnap 13 órakor indul a sárospataki híd körüli területek megtisztításával. Péntektől Bodrogolaszi és Sárazsadány érintésével tisztítják a folyót a résztvevők, majd szeptember 11-én délután Olaszliszkán érnek célba.

A verseny fő célkitűzése a folyó Sárospatak és Olaszliszka közötti szakaszának erősen szennyezett területeinek alapos kitisztítása.

"A verseny előtti napra pedig egy szárazföldi takarítást tervezünk a bodrogkeresztúri árterébe, külföldről érkező önkéntesek és helyiek bevonásával.” – mondta Gyalai-Korpos Miklós, a III. Bodrogi PET Kupa versenyigazgatója. A tervek szerint a kigyűjtött hulladék hatvan százaléka újrahasznosul.

A program során a Sárospataki Református Kollégium Gimnázium tagjai mintavételt vesznek Lábasháznál a víz minőségéről is, amivel az európai folyók műanyaghulladék-szennyezés mértékét és lehetséges eredetét kutatják. Emellett szeptember 6-án szárazföldi hulladékgyűjtést is hirdettek a bodrogkeresztúri ártér megtisztítására. A vízi hulladékgyűjtést a Bodrog menti településeken tájvédelmi- és kulturális programok is kísérik.

Az esemény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg, és a rendezvény megszervezéséhez a Bodrog menti települések, civilek és vállalkozók is hozzájárulnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×