eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Várakozó utasok az amszterdami Schiphol repülőtér indulási oldalán 2022. április 23-án, a KLM holland légitársaság dolgozóinak sztrájkja idején. A munkabeszüntetést azt követően kezdték meg, hogy értesültek a légitársaság azon tervéről, hogy a dolgozóinak munkája egy részét egy független szolgáltató céghez szeretné kiszervezni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

Ezt tehetjük, ha pórul járunk a repülős nyaraláson

Sorra érkeznek a panaszok a fogyasztóvédelmi hatósághoz a repülős utazásokkal kapcsolatban. Az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kupeczki Nóra szerint utazás előtt érdemes tájékozódni, probléma esetén pedig érdemes a légitársaságnak is jelezni.

Az elmúlt időszakban a repülős utazások kapcsán a legtöbb panasszal járatkésések, járattörlések és poggyászokkal kapcsolatos gondok miatt fordultak az utasok a fogyasztóvédelemhez.

A pórul járt utazónak első körben az adott légitársaságnál kell jeleznie a problémát - hangsúlyozta az InfoRádióban Kupeczki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

"Harminc napjuk van a panasz elbírálására, intézkedésre, aztán tovább lehet menni a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, amely elsőfokú hatóságként a reptér székhelye szerint illetékes kormányhivatal. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér esetében Budapest Főváros Kormányhivatala. Egyébként határon átnyúló panaszok kezelésében az Európai Fogyasztóvédelmi Központ segít. Belföldi szolgáltatóknál a Békéltető Testülethez lehet fordulni, de bírósághoz is."

A fogyasztóvédelmi hatóság az általános szerződési feltételeket tekinti át, betartott-e a légitársaság minden fogyasztói jogokat érintő jogszabályt - tette hozzá. De nem árt, ha jogairól maga az utas is előre tájékozódik.

"Azt gondolom,

ha tudatos fogyasztók, utazók vagyunk, már az segít, ha jelezzük a légitársaságnak, hogy tisztában vagyunk a jogainkkal, amelyeket legyenek szívesek engedni érvényesíteni,

teljesítsék a rájuk háruló kötelességeket."

Ezt a tájékozódást segíti most az Igazságügyi Minisztérium is, a repülős utakkal kapcsolatos hasznos információk a Kormány.hu oldalon találhatóak.

Egy hasznos alkalmazásra is felhívja a figyelmet.

"Ecc-net:travel - ez egy ingyenes alkalmazás, internet nélkül is használható, magyar nyelven is. Megkönnyíti a jogok megismerését és a légitársaságokkal való kapcsolat felvételét is és a jogok érvényesítésével kapcsolatos információkat is felvonultatja."

Az uniós szabályozás a pórul járt utas érdekeit mindenképpen védi, Kupeczki Nóra szerint azonban

a különböző utasbiztosítások egy problémás helyzetben tovább erősítik az utas pozícióját,

valamint elősegítik a hatékony és gyors igényérvényesítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×