eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az ellenzéki pártok bírálják a miniszterelnök rádiónyilatkozatát

Az MSZP hazugsággal és felelőtlenséggel vádolta a kormányfőt, a Momentum szerint pedig a rádiónyilatkozat egyértelmű beismerése annak, hogy a kormány nem is akarja megvédeni a magyar családokat. Az LMP úgy látja, hogy a miniszterelnök, ha akarna, tehetne az energia és klímaválság ellen, míg a DK szerint Orbán Viktor beismerte, hogy nem fogják megvédeni a munkahelyeket.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Facebook-oldalán azt írta, a miniszterelnök a politikai haszonszerzés és a hatalom megtartása érdekében felelőtlen osztogatásba kezdett a választások előtt. Mindvégig azt hazudta, hogy ez fenntartható. Hazudtak a stabilitásról, a rezsiről, az orosz energia áráról, a veszélyhelyzetről és szinte mindenről - hangoztatta a szocialista politikus. Tóth Bertalan azt is közölte, végtelenül cinikusnak tartja, amivel a 32 éve az adófizetők pénzéből élő Orbán Viktor a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) "eltörlését" indokolja.

Az MSZP-s politikus szerint

adómentessé kell tenni a minimálbért, csökkenteni kell az alacsony fizetések adóját,

fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét.

A Momentum a közleményében azt írta, Orbán Viktor rádiónyilatkozata egyértelmű beismerése annak, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja megvédeni a magyar családokat a megélhetési válságtól, az elszabaduló inflációtól és a növekvő energiaárak okozta terhektől.

Közölték, Magyarország számára

azonnali segítséget jelentene az EU-s források hazahozatala,

azonban a Fidesz erre képtelen. A Momentum már régóta hangoztatja, hogy a magyarok megélhetését és a gazdaság stabilitását az tudná garantálni, ha a kormány kiegyezne az unióval, teljesítené a strukturális reformokat és így hozzájutna azokhoz a forrásokhoz, amelyeket végre kórházakra, iskolákra, munkahelyekre, vagyis a magyarok megélhetésére lehetne fordítani - hangoztatja a Momentum.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a zöldfordulatot, a klímaromboló szénhidrogénfüggéstől való megszabadulást sürgette. Facebook-bejegyzésében az energiaválság fenntartható kezelése érdekében a többi között azt javasolta,

oldjanak fel minden, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltást

és korlátozást, indítsanak szociális alapú épületszigetelési programot, valamint mondják fel a soha el nem készülő paksi beruházást. Az így megmaradó pénzt pedig a megújuló kapacitások bővítésére kellene fordítani.

A DK szóvivője pénteken azt mondta, Orbán Viktor beismerte, hogy nem fogják megvédeni a munkahelyeket. Online sajtótájékoztatóján Barkóczi Balázs arra hivatkozott, hogy a kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, most harcolni kell mindenért, amit korábban természetesnek vettünk, ezért akinek munkahelye van, az becsülje meg.

A politikus úgy fogalmazott: a miniszterelnök tudja, hogy miről beszél, hiszen "most vette el 450 ezer kisadózó megélhetését".

Előbb "rászabadították a gazdaságra az orbáni inflációt, majd brutális megszorítócsomagot hajtottak végre a különadókkal, a kata eltörlésével és a rezsinöveléssel" - jelentette ki a DK szóvivője.

A miniszterelnök pontosan tudja, hogy

a Fidesz megszorító politikája csak még nagyobb károkat fog okozni

és munkahelyeket fog megszüntetni; rezsinövelés és munkahelymegszüntetés, ez a Fidesz jelenlegi programja - foglalta össze véleményét Barkóczi Balázs.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×