eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sailboat on the lake Balaton ship prow view and other sailboats in the background .
Nyitókép: I love takeing photos and i thin/Getty Images

Hajós jogsija van? Cselekedni kéne!

Sok ezer vitorlázót érint a változás, amellyel ügyfélszolgálati könnyítés is együtt jár.

Év végéig plasztikkártyára kell cserélni a vitorlás és motorcsónak jogosítványokat. Az ügyintézés mostantól szeptember végéig már Balatonfüreden is lehetséges.

Ami a részleteket illeti, december 31-én hatályukat vesztik a belvízi és tengeri papíralapú, kedvtelési célú kishajó, azaz vitorlás- és motorcsónak-vezetői engedélyek. A jogosítványokat legkésőbb év végéig plasztikkártyára kell cserélni – hívta fel a figyelmet kérdésünkre Schützenhoffer Dániel, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont vasúti és hajózási vizsgáztatási igazgatója.

"Akinek már most lejár az egészségügyi igazolás érvényessége ehhez, az illetékes foglalkozás-egészségügyi orvos már most sem pecsétel be neki újabb érvényességet, hanem automatikusan kérelmeznie kell egy újabb okmányt."

Mit kell vinni?

A még érvényes papíralapú kishajó-jogosítványok helyett is kérelmezni kell a plasztikkártyát december végig. Az ügyintézéshez személyesen kell megjelenni a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont 7 ügyfélszolgálatának egyikén

  • személyazonosításra alkalmas okmánnyal,
  • igazolványképpel,
  • orvosi alkalmassági igazolással,
  • az előző vezetői engedéllyel és
  • 13 ezer forint eljárási díjjal.

"Klasszikus hajózási ügyfélszolgálatunk Budapesten, Mohácson és Siófokon működik, minden típusú okmányügyintézést, valamint hajószolgálati és tengerészszolgálati könyvekkel kapcsolatos ügyintézést biztosítunk, ezen kívül Szegeden, Miskolcon és Győrben a belvízi, kedvtelési célú okmány- és egyéb ügyintézésre van lehetőség. Jelenleg a hetedik ügyfélszolgálatunk nyílik meg, szezonálisan Balatonfüreden. Május 1. és szeptember 30. között keddi napokon 10 és 14 óra között várjuk az ügyfeleinket" – részletezte Schützenhoffer Dániel.

A vizsgaközpont oldaláról letölthető az ügyintézéshez szükséges űrlap is. A központ egyébként tavaly mintegy 17 800 hajós vizsgát bonyolított le és 7500 hajós okmányt állított ki, ezek közül 6500 a kedvtelési kategóriába tartozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×