eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghosszabbítaná az üzemanyag - és az élemiszerár-stopot a kormány - a nap hírei

Technikai támogatást nyújt 17 uniós tagállamnak Brüsszel az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetésére. A NATO-nak hosszan tartó szembenállásra kell felkészülnie Oroszországgal - mondta a szervezet főtitkára.

A kormány célja az árcsökkentő intézkedések fenntartása, erről már tárgyalnak az érintettekkel - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, hogy amíg a gazdasági helyzet ilyen nehéz, addig szükségesnek tartja az árstopot. Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentést is szükségesnek és fenntarthatónak tartja. A miniszterelnök kizárta a megszorításokat és az embereket érintő adók emelését, azt ugyanakkor nem, hogy a multiadóhoz hasonló konstrukciót bevezetnek, ha az unió nem képes megfékezni az energiaárak növekedését. Egyben azonnali európai uniós intézkedéseket sürgetett a magas energiaárak miatt. Azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz gondot, hogy rubelben fizessen a gázért. Egyben úgy vélte: május végénél hamarabb nem tud megalakulni az új kormány.

A nemzetközi sajtótájékoztatón tűzszüneti tárgyalásra hívta Budapestre az orosz elnököt Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: beszélt Vlagyimir Putyinnal, és azt javasolta, hogy a német kancellárral és a francia elnökkel tárgyaljanak a fegyvernyugvásról a magyar fővárosban. Ezután pedig tartsanak béketárgyalásokat ugyancsak Budapesten. Hozzátette: Vlagyimir Putyin válasza pozitív volt, de az oroszoknak előfeltételeik is vannak.

Az Európai Bizottság technikai támogatást nyújt 17 európai uniós tagállamnak, köztük Magyarországnak ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessék függőségüket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A támogatásra az országok maguk jelentkezhettek, a bizottság minden benyújtott kérelmet jóváhagyott. A brüsszeli közlemény szerint a technikai támogatás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy végrehajtsák a legjobb szakpolitikai reformokat és beruházásokat olyan területeken, mint az energiaellátás diverzifikálása, a megújuló energiára való átállás felgyorsítása és az energiahatékonyság növelése.

Hamarosan újabb jogállamisági jelentést tesz közzé az Európai Bizottság, és ebben először ajánlásokat is megfogalmaz az uniós tagállamoknak. Erről az átláthatóságért felelős uniós biztos beszélt az Európai Parlamentben, a Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben zajló, hetes cikkely szerinti - jogállamisági - eljárások állását tárgyaló vitában. Vera Jourova felhívta a figyelmet: a tagállami kormányokat tömörítő uniós tanács május 30-án ismét magyar jogállamisági meghallgatást tart, továbbá a bizottság kedden bejelentette, hogy elindítja jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője elutasította a politikai beavatkozásra tett kísérleteket.

A szankciók fenntartását és a védelem megerősítését nevezte szükségesnek az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára, aki szerint a NATO-nak hosszan tartó szembenállásra kell felkészülnie az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal. A tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Jens Stoltenberg azt mondta: nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök feladta vagy megváltoztatta volna az egész Ukrajna ellenőrzésére és a nemzetközi rend átírására vonatkozó törekvéseit. A tanácskozáshoz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is csatlakozik videókapcsolaton keresztül.

Varsó szerint akár 7,3 millió menekült maradhat Lengyelországban az Ukrajnából érkezők közül. A fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős lengyel miniszter egy rugalmas uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létrehozását szorgalmazta. Hozzátette: az Európai Unió jelenlegi költségvetési keretét Lengyelország nagymértékben felhasználta, így ezen belül nem rendelkezik olyan tartalékkal, amelyet át lehetne irányítani a menekültek befogadására.

Sértetlen állapotban találta a külképviseletekről a budapesti választási központba eddig érkezett szavazatgyűjtő urnákat a Nemzeti Választási Bizottság. Eddig a 145-ből 144 külképviseletről 259 urna érkezett meg, az utolsó Hanoiból várhatóan csütörtökön érkezik meg, 36 szavazattal. 97 ország 145 külképviseletén lehetett szavazni. A voksokat a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják, majd az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt számolják meg.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a 80 év alattiaknál még korai a negyedik oltás az mRNS alapú vakcinákkal. Az amszterdami székhelyű ügynökség közleményében azt írta, hogy az ajánlás az eddig uniós alkalmazásra ajánlott, mRNS alapú vakcinákra vonatkozik: a Pfizer/BioNTech vállalatok közös fejlesztésű, Comirnaty nevű, valamint a Moderna vállat Spikevax nevű oltóanyagára. A vizsgálati adatok szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a harmadik oltás beadását követően a vakcinák nyújtotta védelem jelentősen csökkenne a 60 és 79 év közötti, valamint a 60 év alatti, egészséges immunrendszerű felnőtteknél.

Magyarországra is érkeztek szalmonellával szennyezett Kinder csokoládétermékek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Előzőleg több uniós tagállamban jelentettek szalmonella okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők. A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása alapján Magyarországon eddig hatféle termék érintett a visszahívásban. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ha a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×