eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Vízügy: helyenként már szélsőségesen kevés a víz az országban

Márciusban Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség mindössze 5 százaléka hullott le, részben ennek tudható be a tavak és folyók alacsony vízállása, amin a közelgő csapadék sem segít jelentősen – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Egész Magyarországon, így a tavakban és a folyókban is alacsony a vízállás. Bár még nem rendkívüli, de azért helyenként már szélsőséges mértékben, ami a közelmúltat vizsgálva az elmúlt három hónap, távolabbra tekintve több mint egyéves periódus kevés csapadékának az eredménye – fogalmazott Siklós Gabriella. A szóvivő elmondása alapján 2021 májusától a mai napig körülbelül két és fél havi csapadékhiány alakult ki Magyarországon, miközben az idei március 95 százalékos csapadékhiányt hozott a sok évnyi átlaghoz képest, ezek pedig már nagyon komoly számok.

Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint a következő négy napban lesz némi hiánypótlás – fűzte hozzá. Siklós Gabriella szerint ez a mezőgazdaságnak kedvezhet főként, mintsem a vízgyűjtőknek. Hiszen most annyira száraz mindenhol a föld, hogy ha elkezd esni az eső, azt mindenhol be fogja szívni a talaj, a vízgyűjtő területeken is, és nem kerül majd sor lefolyásra a különböző lehetőségeken, csatornákon, kisebb patakon keresztül a folyókba vagy tavakba – magyarázta a szakértő.

A szóvivő arra is kitér, hogy Magyarországon eddig árvizet és belvizet tudtak előre jelezni, illetve készültséget elrendelni ezek ellen, de miután az elmúlt 5 évben egyértelműen a vízhiány lett a jellemző, a vízügyi ágazat is ebbe az irányba mozdult el, létrehozva az úgynevezett

aszálymonitoring rendszert, ami 112 állomáson folyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérsékleti-, csapadék-, illetve talajnedvességi adatokat,

amikből a vízhiány mértékét (aszályindex) lehet kiszámítani, és elrendelni az első-, másod- vagy harmadfokú riasztást – vízhiány ellen. Az aszályinde at is meghatározza, hogy a szakemberek milyen gyakorisággal ellenőriznek, másfok esetében például már éjjel–nappal – jegyezte meg Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a helyzetértékelsés, valamint a tíznapos előrejelzést segítő érték alapján kerül maghatározásra a szükséges beavatozás (vízpótlás) mértéke.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízhiány előrejelzése alapján a Nyíregyháza–Szeged vonalon zömében már él az első-, illetve másodfokú készültség, ezért azokon a területeken különösen áldásos lenne egy 10-20 milliméternyi csapadék a következő napokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×