eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a napirendi pont beterjesztője felszólal az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvénymódosító javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. február 22-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Két új megyei jogú város, változó egyházi és uniós finanszírozás – itt az ígért salátatörvény

Az Országgyűlés elé került az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvény és egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosítása. Szerepel benne Pest megye érintettsége az uniós pénzek elosztásában, a budai Várnegyed bővítése, és lehet változás az Országos Atomenergia Hivatalnál is. Az ellenzék kritizálta a "szupersaláta" javaslatot.

A részben egyházi témájú módosítócsomag érkezésel már korábban ismert volt, egyrészt a két megyei városra vonatkozó javaslat, másrészt az egyházi témájú javaslatok híre kapcsán.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a parlamentben a javaslat általános vitájában felidézte, hogy a megyék 1950-es, a kommunisták általi átszervezése több esetben járt a megyeszékhelyek áthelyezésével, a változások hátrányosan érintették Esztergomot és Baját. A két város megyei jogú várossá nyilvánítását nem csupán az elmúlt évszázadok történelmi érdemei teszik indokolttá, hanem a jelen és a közelmúlt teljesítményei is. Az államtitkár szerint a törvényjavaslat igazságot szolgáltat Bajának és Esztergomnak.

Elmondása szerint az előterjesztés a jogalkotás régi adósságait törleszti az egyházi közfeladatellátás, vagyongazdálkodás és a kulturális szabályozás területén, továbbá a felsőoktatásban is rendezi az egyházakkal történő együttműködés szabályait.

A jogszabály kiegészül a vallási közösség, kiemelten a bevett egyház által fenntartott felsőoktatási intézményekre vonatkozó részletes szabályozással.

Az egyházfinanszírozási törvény új fejezettel egészül ki, amely a vallási közösségek felsőoktatási közfeladatainak ellátására vonatkozó garanciális szabályokat tartalmazza.

Megteremtik a lehetőséget arra, hogy a bevett egyház által fenntartott felsőoktatási intézmények a modellváltó intézményekhez hasonlóan a közfeladatellátási finanszírozási szerződésben hatéves finanszírozási periódusra vonatkozó, mérhető vállalásokat tegyenek. Ezen célok között említette a lemorzsolódás csökkentését, a regionális megtartó erőt, a tudományos publikációk számának növelését, a nemzetköziesítést.

Az egyházi fenntartású intézmények társadalmi küldetésüknek megfelelően speciális értékközvetítő, képzési és egyéb tevékenységekhez kapcsolódó fejlesztési célokra is kaphatnak támogatást

a törvényjavaslat-csomagban foglaltak szerint - mondta Soltész Miklós.

Pest megye külön régió lesz az uniós finanszírozásban

A további módosítások között említette az unió 2022-2027-es költségvetésével kapcsolatosan a regionális támogatási térkép változását, amelyet idén január elsejétől kell alkalmazni. A legfontosabb változás, hogy Pest megye már önálló régióként szerepel a térképen.

A fejlesztési adókedvezmény szabályai is változnak, mivel nagyvállalkozás által Pest megyében megvalósítandó bármely induló beruházás jogosulttá válhat állami támogatásra.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseinek minél hamarabbi megismerhetősége érdekében, a jövőben az Ab minden döntése megjelenik az Alkotmánybíróság Határozatai hivatalos lapban is. Változatlan marad az a szabály, hogy az Ab meghatározott, legjelentősebb határozatai és végzései a Magyar Közlönyben is megjelenik.

Az államtitkár az Ab-döntésének való megfeleléssel indokolta, hogy megnyílik a bírói felülvizsgálat lehetősége a Közbeszerzési Döntőbizottság által a szerződés megkötését kiemelt közérdekből engedélyező végzéssel szemben is.

Kiderült még Bartos Mónika (Fidesz) szavaiból, hogy az új finanszírozási rendszert a bevett egyházak meghatározott körére kell alkalmazni.

A módosító csomag javaslatai szerint módosul az atomtörvény, hogy az Országos Atomenergia Hivatal elnökének rendeletalkotási jogkörét bővítsék, ezzel a hatékonyabb feladatellátást segítve.

A budai Várnegyed nemzeti emlékhely kibővül a Várkert Bazár épületével.

Egyházi kérésre történő változtatás, hogy a hitoktatás kifejezést hittanoktatásra módosítják, amely kifejezés magában foglalja a törvényjavaslat elfogadásakor létező támogatási jogcímeket és az esetlegesen azok helyébe lépő hittanoktatási formák támogatását is.

Jobbik: elfogadhatatlan a "szupersaláta"

Balczó Zoltán (Jobbik) "szupersalátának", ezért elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, amely tizenkilenc, egymással össze nem függő területet szabályoz és amelyekről szerinte ezért nem lehet egyetlen szavazatban dönteni.

Azt mondta: az egyházak széles körben végeznek olyan tevékenységet, amelyet fenn kell tartani és támogatni kell. A finanszírozás szükségességét ezért nem vonta kétségbe a képviselő, de kifogásolta, hogy a felsőoktatásban már nem szektorsemleges a támogatás.

Egyetértett Baja és Esztergom megyei jogú várossá minősítésében. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ingatlanjuttatása azonban szerinte olyan kérdés, amelyet elvi alapon másképp lát a kormányoldal és az ellenzék. Ezen kérdések miatt azt javasolta a jelenlegi ellenzéknek, hogy ne vegyen részt a törvény szavazásában.

KDNP: a baloldal nem adta meg az egyházaknak járó támogatást

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint az elmúlt hónapokban tucatnyi alkalommal mondták el DK-s politikusok, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt, így ez a tömörülés szabja meg a közös irányt. Emlékeztetett: amikor magyar egyháztámogatások veszélyeiről beszél a jelenlegi kormány, tapasztalatból beszél, hiszen a baloldali kormányok nem voltak hajlandók korábban kifizetni a jogosan járó egyházi támogatásokat. "Mi azt gondoljuk, hogy kell határkerítés és szükség van értékteremtő, közösségépítő egyházi tevékenységre" - szögezte le.

A kormányoldal kiemelt jelentőségűnek tartja a hitélet támogatását: 2010 óta mintegy háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében és kettőszáz új épült - jelezte. Helyes iránynak ítélte, hogy egyre többen járnak egyházi fenntartású iskolákba.

MSZP: kampányjavaslatról van szó

Hiszékeny Dezső, az MSZP vezérszónoka úgy értékelt: a törvényjavaslat azért került az Országgyűlés elé, mert kampányidőszak van, ezért "van néhány dolog, amit be kell biztosítani" és egyes választókerületekben a kormánypárti jelöltnek segítségre van szükségre.

A módosítások közül kiemelte Baja és Esztergom megyei jogú várossá tételét, amelynél szerinte szintén tetten érhető, hogy kampány van és a Fidesz is "kampányüzemmódban működik". Úgy vélte: a cím mellé fejlesztési csomagot is kellene adni mindkét városnak.

DK: a kormány politikai célokra használja az egyházügyet

Arató Gergely, a DK vezérszónoka a kormány egyháztámogatási rendszerét bírálta. Szerinte a kormányoldal egyházpolitikája arról szól, hogy a politikai vagy más okokból értékesnek tartott egyházakat támogatja, viszont azokat az egyházakat, amelyek politikai érdekeinek nem felelnek meg, bünteti.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeinél és az Oltalom Karitatív Egyesületnél hétfőn tartott házkutatásra utalva hozzátette: az adóhivatalt küldik rá arra az egyházi közösségre, amely a kormány jogszerűtlen döntése miatt nem tudja fizetni a kötelezettségeit és amelyet a kormány 10 éve üldöz, hátrányba hoz és kifoszt. Úgy értékelt: a kormány a legnagyobb bűnt követi el, amit állam elkövethet az egyházpolitikában, amikor különbséget tesz egyház és egyház, hívő ember és hívő ember között. Hangsúlyozta: az ellenzéki szövetség egyenlő finanszírozást, egyenlő mércét javasol minden egyházi közösség számára.

LMP: Baja és Esztergom helyzetét önálló törvényben kellene rendezni

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, hogy a tárgyalt salátatörvény jól szimbolizálja a kormány jogalkotását. Pozitívumként értékelte, hogy az indítvánnyal Bajának és Esztergomnak megyei jogú városi címet akarnak adni. Firtatta ugyanakkor, hogy a törvényjavaslatot miért nem évekkel ezelőtt nyújtották be. A helyzetet pártja szerint egy önálló jogszabályban kellett volna rendezni.

A vezérszónok elképesztőnek nevezte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal vezetője eldöntheti, hogy egy atomerőmű engedélyezési eljárásában a dokumentáció mely részeit elegendő angolul benyújtani. Rosszallólag rámutatott, hogy mindezt a hitéletről szóló törvényben szabályozzák.

Végül külön kiemelte, hogy Paks II. engedélyezése az eredetileg bejelentett határidőkhöz képest minimum hatéves csúszásban van.

Független: a Fidesz be akar betonozni bizonyos érdekeket

Varga-Damm Andrea (független) az előterjesztésben foglaltakat úgy értékelte, hogy a Fidesz az áprilisi parlamenti választás utáni időszakra is be akar betonozni bizonyos érdekeket. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, ha hátrányosabb helyzetbe kerül egy állami intézményben tanuló fiatal, mint az, aki egyházi iskolában tanul.

Bírálta, hogy a kormányzat Baját és Esztergomot egy salátatörvény melléklete révén szeretné megyei jogú városi rangra emelni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×