INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

3-as metró

metrófelújítás

szellőzőrendszer

Így működik a 3-as metró tüdeje

Így működik a 3-as metró "tüdeje"

Infostart

Egy kevésbé ismert kapcsolat az M3-as metró és a főváros között: több tíz méter hosszú alagutakon keresztül vesz levegőt a rendszer

Az M3-as metró belvárosi szakaszán jó tempóban zajlik a munka: a szellőzőrendszer megújulásának a felszín közeli aspektusát mutatta be a magyarepitok.hu.

Az M3-as metró építkezésének utolsó szakaszában, a Nagyvárad tér és a Lehel tér közti kilenc állomás felújításának és modernizálásának munkái során a „metró tüdeje” is megújul. Az is kiderült, hogy a metróvonal két szellőzőrendszeréből a nagyobbik egy-egy ventilátora három 120 szobás szállodát tudna kiszolgálni. A ventilátorok forgásiránya változtatható, vagyis „ki- és belélegzésre” is alkalmasak, illetve ennek intenzitását is be lehet állítani, így pontosan annyi levegő van a rendszerben, amennyi biztonságos és egészséges.

Az állomási főszellőzők alapvető feladata a felszín felé szállítani a levegőt, ezzel szemben az vonali főszellőzők a felszínről szívják a levegőt, ezzel biztosítva a friss levegő bejuttatását az alagútba és az állomásokra.A főszellőzőventilátorok közül legalább az egyik minimum napi 20 órában üzemel, de szükség esetén akár 24 órában is. Ha szükség van rá, tűz esetén a hő- és füstelvezetéshez valamennyi főszellőző ventilátor azonnal százszázalékos teljesítményre vált.

A felszínhez parkokban, épületekben csatlakozó, a levegő számára nyitott, de az annál nagyobb tárgyak számára zárt végződésű alagutak átmérője 5 méteres és egészen hosszú kialakítással is jól tudnak működni. A belváros felé haladva egyre jobban – és összetettebben – be van építve a földfelszín, ezért vannak olyan alagutak is, melyek lépcsősen haladnak: a vízszintes szakaszokat függőlegesek váltják, ahol kürtőben halad a levegő, majd ismét vízszintes alagút következik, utána pedig egy kürtőben éri el a felszínt a szellőző.

Nyitókép: magyarepitok.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018